2024. április 25., csütörtök

„Mindig öröm ide visszajönni”

Ünnepélyes fogadást tartottak Zentán Györe László tiszteletére
Györe a zentai városházán megtartott sajtótájékoztatón (Gergely Árpád felvétele)

Györe a zentai városházán megtartott sajtótájékoztatón (Gergely Árpád felvétele)

Az amerikai kontinensről hazatérve szinte egyből a zentai városházába repült a világranglista 31. helyén álló Györe László. A fogadáson Czegledi Rudolf polgármester köszöntötte a sportolót és a média képviselőit, majd Laci eredményeinek hosszas felsorolása után elmondta, a teniszező igazi példakép lehet minden fiatal számára. Czegledi ezután gratulált a játékosnak a riói tornagyőzelemhez, majd az egész város nevében átnyújtotta neki az ajándékul szolgáló festményt, mellékletként pedig – tudva Györe „bűnös” szokásáról – kézműves csokoládéval lepte meg Lacit.

Danilo Popov, az önkormányzat sportfelelőse látható izgalommal vette át a szót, s kijelentette, hogy Zenta mindig próbált segíteni a teniszezőnek. „2012-ben a legjobb sportolónak járó díjat Györe László kapta a városban. A díjjal megelőlegeztük a bizalmat, a támogatás pedig megfelelőnek bizonyult, hiszen Lászlóra most mindannyian büszkék lehetünk” – zárta mondandóját Danilo.

A kötelező körök lefutása után végre a riói ötszázas ATP-torna győztese is megszólalt. „Nagyon jó érzés itt lenni. Zenta a szülővárosom, minden itt kezdődött el számomra. Mindig öröm ide visszajönni, s ez még akkor is igaz, ha erre sajnos egyre ritkábban van időm. Köszönöm a szurkolást, a támogatást a családomnak, a barátaimnak, a barátnőmnek, egyszerűen mindenkinek, aki követett engem ezen a nagyon hosszú úton” – nyilatkozta Györe László.

Györe Laci a tiszteletére állított pannó előtt (Gergely Árpád felvétele)

Györe Laci a tiszteletére állított pannó előtt (Gergely Árpád felvétele)

Az újságírói kérdéseknél fokozatosan a teniszre és a jövőbeli tervekre helyeződött át a hangsúly. Györe mindegyik felelet alkalmával szerény maradt. „A szüleim nélkül nem sikerült volna, rengeteg hálával tartozom nekik. Rióban kellett egy kis szerencse is, de vannak ilyen napok a sportban, amikor tényleg minden sikerül. Folytatni kell a munkát, vannak a játékomnak olyan területei, amelyeken még javítanom kell. A riói salak pályás sikernek már vége. Szép volt, jó volt, de nem szabad a múltban ragadnom. A csapatomban nem lesz lényegi változás, viszont úgy érzem, eljött az idő, hogy egy fizioterapeuta is végigkísérje a versenyeimet. Erre mindenképpen szükség lesz a gyorsabb regenerálódás és a sérülések elkerülése miatt” – folytatta a zentai fiatal.

Arra a kérdésre, hogy ki lehet a legnagyobb skalp pályafutásában, Györe viccesen csak annyit mondott: „Bármely top tízes játékost legyőzni hatalmas dolog. Thiem ellen már sikerült, de az igazi hőstett a világelsővel szembeni diadal lenne. Most éppen Novak a kiszemelt, de ki tudja, hogy alakulnak a dolgok a jövőben” – zárta Laci a sajtótájékoztatót.

Czegledi Rudolf a városháza előtti téren gratulál a zentai teniszezőnek (Gergely Árpád felvétele)

Czegledi Rudolf a városháza előtti téren gratulál a zentai teniszezőnek (Gergely Árpád felvétele)

A fő attrakció még csak ezután jött. Pontban fél hatkor Györe László stílszerűen a Survivor – Eye Of The Tiger című slagerére vonult fel a városháza előtti téren felállított pódium tetejére. A háttérben a közelmúltban tiszteletére állított pannó díszelgett, a szökőkútnál pedig hatalmas tömeg és hangos ováció fogadta a teniszezőt. A vastaps lassan abbamaradt, s Danilo Popov köszöntötte az egybegyűlteket. „A legnagyobb eredmény nekünk az, hogy Laciról most már az egész világ tudja, Zentáról indult. Hihetetlenül büszkék lehetünk erre a fiúra, s mindarra, amit elért” – hangoztatta Popov. Laci kissé megilletődve állt a mikrofon elé. „Nem is reméltem, hogy Zentán ennyi ember eljön majd a tiszteletemre. A siker nem egyik pillanatról a másikra született, nagyon sok edzés és munka van a hátam mögött. Remélem, sikerült legalább pár boldog percet szereznem a zentaiaknak, és büszkék vagytok rám! Köszönöm a rengeteg biztató és bátorító üzenetet, gratulációt, amelyet az elmúlt időszakban tőletek kaptam!” – köszönt el mindenkitől Györe László.

Zárásképpen jöhetett a fényképkészítés és a szelfizés ideje, mindeközben a háttérből a Queen We Are The Champions című dala szólt. Nekünk, szurkolóknak nem maradt más, minthogy továbbra is drukkoljuk, s Laciban bízva hihetünk abban, hogy az angol nóta szövege még sokszor valóra válik.