2024. április 25., csütörtök
FORMULA–1 – AUSZTRÁL NAGYDÍJ

A Mercedes csőbe húzta a Ferrarit

Hatalmas józanító pofont kapott a Formula–1-es szezonnyitó fő esélyesének kikiáltott Ferrari az Ausztrál Nagydíjon, hiszen versenyzői még a dobogóra sem jutottak fel, miközben a Mercedes kettős győzelmet aratott – a változatosság kedvéért most Valtteri Bottas vezetésével.

Évről évre egyre jobbnak tűnik az esély arra, hogy a Ferrari letaszítsa a sorozat trónjáról a 2014 óta ott ülő Mercedest, idén pedig a teszteken mutatott forma alapján a megfigyelők nagy többsége tényleg arra számított, hogy az olaszok lesznek előnyben az Albert Parkban. Bár ezt a versenyt az elmúlt két évben is megnyerték, idén egyáltalán nem a várakozásaik szerint alakult a hétvége. „Amikor a teszteken arról beszéltek, hogy milyen rossz formában vannak, az egy nagy baromság volt. Én már akkor sem hittem el nekik” – mondta Sebastian Vettel még a melbourne-i szabadedzések után, amelyek mindegyikén az ötszörös világbajnok, Lewis Hamilton diktálta a tempót. A brit aztán a pole-t is megszerezte – ezen a pályán már egymás után hatodszor –, nagy csatában felülmúlva csapattársát, míg Vettel a harmadik helyen már hét tizedet kapott, újdonsült csapattársa, Charles Leclerc elé pedig még Max Verstappen is befért az immár Honda motorral hajtott Red Bull-lal.

Vasárnap a start előtt egy percig csendbe burkolózott a pálya, ezzel tisztelgett a Formula–1 a csütörtökre virradóra váratlanul elhunyt korábbi versenyigazgató, Charlie Whiting emléke előtt. A rajtjelet az utódjául ideiglenesen kinevezett Michael Masi adta meg, ennek pillanatában pedig fordult a kocka a Mercedes két pilótáját illetően, Bottas ugyanis az élre vágott a második helyről, ahonnan a továbbiakban vissza sem nézett.

Hamilton egy ideig még tartotta a lépést mögötte, ám aztán a finnél jóval korábban kiállt kerékcserére, hogy reagáljon Vettel taktikájára, később pedig már nem tudott újítani, így jelentős, több mint 20 másodperces hátrányban futott be a második helyen. A Mercedesnél a futam után vették észre, hogy valamikor egy jelentős darab letört Hamilton autójának padlólemezéről, aminek nagy szerepe lehetett a tempóvesztésben.

A Ferrariknak viszont ennél is nagyobb gondjaik voltak a sebességgel, és Vettel végül a harmadik helyről is lecsúszott, miután Verstappen megelőzte őt. A 21 éves Leclerc-től sokan már első ferraris futamán csodát vártak, a monacói viszont feledhető délutánt zárt, egy nagyobb pályaelhagyást is bemutatva végül az 5. lett, ami így is az eddigi legjobb F1-es eredménye.

Rájuk már nem jelentettek veszélyt a középmezőny pilótái: a Haasszal Kevin Magnussen, a Renault-val Nico Hülkenberg, az Alfa Romeóval Kimi Räikkönen (akinek a fékcsatornájába szorult sisakfólia miatt kellett a tervezettnél előbb lezavarnia a bokszkiállását), a Racing Pointtal Lance Stroll és a Toro Rossóval Danyiil Kvjat szereztek még pontot. A nap vesztesének nevezhető a Red Bull új jövevénye, Pierre Gasly, aki az elrontott időmérő után csak a 11. lett, a Renault-hoz átigazolt Daniel Ricciardo, aki a rajtnál elveszítette az első szárnyát, majd később ki is esett, és a nagy visszatérő Robert Kubica, aki nem tudott mit kezdeni a Williams hatalmas lemaradásával, és utolsóként zárt a célba érkezők közül.

Összességében elmondható, hogy bár az első és a hátsó vezetőszárny idénre történt átalakítása jelentős szabályváltozásnak számított, a szezonnyitó alapján szinte semmit nem módosult a csapatok közötti erősorrend a tavalyi év vége óta. Azt többen is kiemelték, hogy az újítások hatására az autók immár könnyebben tudnak egymás közelébe kerülni, noha az előzés továbbra is nehéz volt az Albert Parkban – e tekintetben az épített bahreini versenypályán valószínűleg tisztább képet kaphatunk két hét múlva.

Bottas ezzel pontot tett 2018-as szenvedéseinek végére, ami során egyetlen győzelmet sem szerzett – ezt a mostani futamot viszont élete legjobbjának kiáltotta ki. A Mercedes elhozta a maximális pontot a szezonnyitóról, miközben a Honda is fontos mérföldkőhöz ért a motorfejlesztésben: az F1-be 2015-ben visszatért gyártó három évig szenvedett a McLarennel közösen, majd egy évig kísérletezett a Toro Rossóban, most viszont a Red Bull oldalán egyetlen futam alatt megszerezték első dobogójukat a V6-os korszakban, és az elsőt a 2008-as Brit Nagydíj óta. Úgy tűnik, a Honda rátalált a helyes útra, és a Mercedes továbbra sem tért le róla, viszont ez még csak az első futam volt a 21 állomásból álló szezonban, azaz korai bármit is elkiabálni.

Az Ausztrál Nagydíj végeredménye: 1. Valtteri Bottas (finn, Mercedes) 1:25:27,325, 2. Lewis Hamilton (brit, Mercedes) +20,8 másodperc hátrány, 3. Max Verstappen (holland, Red Bull) +22,5, 4. Sebastian Vettel (német, Ferrari) +57,1, 5. Charles Leclerc (monacói, Ferrari) +58,2, stb.

A bajnokság állása, pilóták: 1. Bottas 26, 2. Hamilton 18, 3. Verstappen 15, 4. Vettel 12, 5. Leclerc 10 pont stb. Csapatok: 1. Mercedes 44, 2. Ferrari 22, 3. Red Bull 15, 4. Haas 8, 5. Renault 6 pont stb.

Pont a leggyorsabb körért

Elég váratlanul, két héttel a szezonnyitó előtt vezettek be egy új szabályt, amely idéntől egy extra ponttal jutalmazza a futam leggyorsabb körét teljesítő pilótát. Ez újdonságnak ugyan nem nevezhető az F1-ben, viszont 60 év után éledt újjá a hagyomány, hiszen 1950 és 1959 között volt csak érvényben ilyen. Kikötés, hogy a pontot csak akkor osztják ki, ha a leggyorsabb időt teljesítő pilóta az első tíz helyezett között ér célba, vagyis enélkül is pontot szerez – ezzel akadályozták meg, hogy bohózatba fulladjon a futamok vége, hiszen a pontzónán kívül álló pilóták az utolsó körökre kihajthattak volna friss gumikért, hogy megpróbálják begyűjteni ezt az egy pontot.

A szabályalkotók azt remélték, hogy ez felpezsdíti kicsit az élmezőnyt az utolsó körökre, és Melbourne-ben talán teljesült is ez a cél, hiszen Bottas, Hamilton és Verstappen is felgyorsított – közülük végül a finn szerezte meg a győzelem mellé a leggyorsabb kört is, így 25 helyett 26 ponttal távozott.