2024. április 25., csütörtök
TORNA

Fellendülőben a szerbiai gimnasztika

Az újvidéki Sokolsko Društvo Vojvodina az ország legnagyobb tornaklubja, amely nemrég részesedést kapott abból a támogatásból, amelyet Japán kormánya adományozott a Szerbiai Tornaszövetségnek. Az adományról, illetve a sportág hazai helyzetéről Mikes Gézával, a szövetség nemzetközi kapcsolatokért felelős megbízottjával beszélgettünk.

Mekkora támogatásról beszélünk, és mire költötték?

Mikes Géza (Dávid Csilla felvétele)

Mikes Géza (Dávid Csilla felvétele)

– A japán államtól érkezett támogatás közel 78 ezer eurót tett ki. A pénzt valójában már elköltöttük egy nagy, kétéves projektum keretében. Ritmikusgimnasztika-szereket, illetve férfi- és női tornaszereket vásároltunk a pénzből.

Mely klubok részesültek a támogatásból?

– A legnagyobb részét az újvidéki Sokolsko Društvo Vojvodina kapta, kb. 30 ezer eurós összegben, a fennmaradó részt a belgrádi Beograd Tornaklub és a kostolaci GKSO Partizan Kostolac klub kapta.

Ezek az egyesületek a szerbiai torna fejlődésének központjai?

– Igen. Újvidéken a Sokolsko Društvóban van az ország legjobban felszerelt tornaterme. Kostolacon található a második számú központ, Belgrádban pedig a ritmikusgimnasztika-válogatott központja található.

Milyen világversenyekre készülnek idén?

A Sokolsko Društvo Vojvodina tagjai már az új szereken gyakorolhatnak (Dávid Csilla felvétele)

A Sokolsko Društvo Vojvodina tagjai már az új szereken gyakorolhatnak (Dávid Csilla felvétele)

– A legközelebbi verseny, amire tornászaink készülnek, a férfi- és női Európa-bajnokság, amely Lengyelországban, Szczecinben lesz április elején. A ritmikusgimnasztika-Eb-t Azerbajdzsánban, Bakuban rendezik május végén, június elején. Ezt követően a stuttgarti torna-világbajnokság lesz műsoron, valamint a ritmikusgimnasztika-vb, ugyancsak Bakuban.

Tavaly szép eredményeket értek el, mire lehet számítani idén?

– Tavaly döntősünk volt az ifjúsági olimpián (EYOF) Vlada Raković révén, ő idén már a felnőttek között fog szerepelni. Erős fellépést várunk tőle és az egész csapattól. Nem számítunk éremre, de szeretnénk, ha egy versenyzőnk kvótát szerezne a jövő évi tokiói olimpiára. Nem vagyunk teljesen biztosak a sikerben, de bizakodunk, a legnagyobb reményünk épp Vladóhoz fűződik.

A szélesebb képet tekintve, hol áll jelenleg a szerbiai torna?

– Vlada tavalyi hatodik helyezése a nyújtón történelmi eredmény. Szerbiának, illetve Jugoszláviának annak idején erős férfi- és női csapata volt tornában és ritmikus gimnasztikában egyaránt. A háborús időszak mindezt lerombolta, de mostanra sikerült feltornázni magunkat annyira, hogy jelen legyünk Európa és a világ tornájának színpadán. Nem vagyunk még képesek érmeket szerezni a világversenyeken, de a közel harminc éve tartó munka kezdi meghozni a gyümölcsét.