2024. április 20., szombat

Elítélték a letartóztatott tüntetőket

Harminc napot kaptak a Padinska skela börtönben – Aleksandar Vučić arra szólította fel a bíróságot, kegyelmezzen meg a szabálysértőknek

Az 1 az 5 millióból tüntetés szervezőinek közleménye szerint abból a 10 fiatalemberből, akiket vasárnap a rendőrség tartóztatott le, mert szombaton este behatoltak a Szerbiai Rádió és Televízió belgrádi székházába, hatot a Szabálysértési Bíróság elítélt. Harminc nap letöltendő börtönbüntetést kaptak, amit a belgrádi Padinska skela börtönben kell letölteniük. Az elítéltek között van egy középiskolás diák is, akinek az iskolatársai tüntetést szerveztek a belgrádi November 29-e rendőrállomás előtt, azt követelve, adják vissza iskolatársuknak tanuláshoz való jogát. A tüntetőket ma is rendőrkordon fogadta. Ám hamarosan megérkezett az a hír is, hogy az államfő a szabálysértők felmentését kéri.

Az igazságot Pavleért tüntetők ma Belgrádban (Fotó: Beta)

Az igazságot Pavleért tüntetők ma Belgrádban (Fotó: Beta)

A belügyminisztérium mai közleménye szerint a hétvégén, két nap alatt a tüntetők közül összesen 18 személyt állítottak elő. Kilencet közülük azért, meg megzavarták a közrendet, míg nyolc személyt bűncselekményekkel vádoltak meg. Az egyik előállított fiatal csupán 18 éves és a belgrádi Filológiai Gimnázium tanulója. Iskolatársai ma tüntetést tartottak Igazságot Pavleért felkiáltással. Az összegyűlt mintegy 100 diák arra hívta fel a figyelmet, hogy Pavlet a tüntetésre való joga miatt, most pedig a tanuláshoz való jogától fosztották meg. Azt követelték, engedjék őt szabadon.

Pavle Cvejić egyike azoknak a fiataloknak, akit az elsők között állított elő a rendőrség, mert behatoltak az közszolgálati televízió épületébe. A bírósági ítélet indoklásában kiemelik, azért kap 30 napos elzárást, mert a csoportos és garázda viselkedés bűncselekmény részese volt.

Cvejić nem tagadta a bíróságon, hogy bement a televízió épületébe, illetve hogy az ellenzékiek rendelkezésének tett ezzel eleget. Ő miután bent volt az épületben leült a padlóra, ahonnan a rendőrség eltávolította és kivitte az épületből, közölte az N1 Televízió.

Iskolatársai rámutattak, Cvejić kétszeres áldozat, hiszen a hatalom azért ítélte el, mert élt a tüntetésre való polgári jogával, ám az ellenzéki politikusok is kihasználták őt, mégpedig saját céljaik eléréséhez.

A diákok tüntetősétára indultak a Zeleni venac piactól a Terazije alagúton át a Stefan despota sugárúton a rendőrállomásig. Útközben csatlakozott hozzájuk Marko Bastać, a belgrádi Óváros község elnöke, a Demokrata Párt képviselői Maja Videnović, Balša Božović, Goran Ćirić, Nada Kolundžija, illetve az 1 az 5 millióból tüntetés szervezői, valamint a Nem adjuk Belgrádot kezdeményezés képviselői.

A transzparensek között az Igazságot Pavleért mellett az Ezért mennek el a fiatalok, és a Miért tartóztatjátok le a barátainkat? feliratok is szerepeltek. A November 29-e rendőrállomásnál azonban a tömeg nem tartózkodott sokáig. Felszólították az illetékes szerveket, hogy 48 órán belül engedjék szabadon iskolatársukat, különben más iskolákat is felszólítanak, hogy csatlakozzanak a tüntetéshez. Négy óra után békésen szétszéledt a tömeg.

A rendőrség az ellenzék adatai szerint 10 fiatalt állított elő, így a középiskolás Pavle Cvejić mellett letartóztatta a tüntetés szervezőinek két tagját, Miodrag Simovićot és Krsta Tomkovićot, a tüntetés egyik rendfelügyelőjét, Uroš Savićot, továbbá Stefan Simićet, a belgrádi Politikai Tudományok Karának hallgatóját, valamint Zdravko Fijatot, az újvidéki Politikai Tudományok Karának hallgatóját, valamint Stefan Novakovićot, Miloš Dekićet és Nikola Dragosavljevićet.

Az 1 az 5 millióból tüntetés közösségi oldalán feltüntetett adatok szerint Zravko Fijatot ugyan hosszabb ideig benn tartották a rendőrségen, végül elengedték. Stefan Simovićot pedig miután kifizette a pénzbírságát, elengedték. A többieket a Szabálysértési Bíróság hallgatta ki és többségüknek 30 nap letöltendő börtönbüntetést szabtak ki. A tüntetés szervezői szerint az ítélet meghozatalánál az igazságügyi szervek nem tartották tiszteletben az eljárást. Négy órán keresztül tartották őket előzetesben, végzés nélkül.

A szervezők kiemelik, az elkezdett küzdelemtől nem riadnak vissza. Minél több társukat állítják elő, annál nagyobb lesz a tömeg. Az 1 az 5 millióból közösségi oldalán egyenként kiemelték azoknak a fiataloknak a nevét, akiknek a felmentését követelik.

Azokat, akiket elítéltek, a belgrádi rendőrségről átszállították a kiszabott börtönbüntetés letöltésének helyszínére, a belgrádi Padinska skela börtönbe. Őket tegnap Balša Božović és Maja Videnović meg szerette volna látogatni, ám a Padinska skela-i intézet ezt nem tette lehetővé.

A Tanjug hírügynökség késő délutáni értesülése szerint Aleksandar Vučić arra kérte az illetékes szerveket, hogy kegyelmezzenek meg azoknak, akik a tüntetés során behatoltak a Szerbiai Rádió és Televízió épületébe, illetve erőszakosan viselkedtek az elnöki palota előtt, vagyis akiket szabálysértés miatt marasztalt el a bíróság. A közszolgálati televíziónak adott korábbi nyilatkozatában azonban kiemelte, soha nem menekülnek a felelősség alól azok, akik láncfűrésszel fenyegettek, illetve akik rátámadtak a rendőrségre.

Dragan Đilas, a Szerbiáért Szövetség egyik vezetője korábbi sajtótájékoztatóján nyilvánosan szólította fel az illetékes szerveket és az államfőt, hogy mentsék fel az előállított fiatalokat. Mint arra Đilas rámutatott, Vučić rendelkezik olyan törvényes és alkotmányos joggal, amivel megkegyelmezhet, hogy a fiatalok visszakerüljenek a családjukhoz.