2024. április 23., kedd

Vučić: Az állam nem engedi meg az erőszakot

Rendkívüli sajtótájékoztatót tartott tegnap Aleksandar Vučić szerb elnök

Aleksandar Vučić az elnöki palotában megtartott rendkívüli sajtótájékoztatóján kiemelte: az állam nem enged meg semmiféle erőszakot, és azt sem, hogy bárkit megfenyegessenek. Az államfő ezzel a szombat esti incidensre reagált, az Egy az ötmillióból tüntetés résztvevői ugyanis betörtek a Szerbiai RTV székházába. Az eset kapcsán kiemelte: az állam, igaz, hónapok óta hallgat, de ettől függetlenül senkinek nem engedi meg az erőszakot és az elnyomást.

A sajtótájékoztató kezdetén a márciusi 17-ei etnikai incidensről is megemlékezett, amely 2004-ben történt Koszovóban. Ezzel kapcsolatban hangsúlyozta: Szerbia megvédi népét, és szeretné folytatni a párbeszédet, de fél attól, hogy mások ezt nem akarják.

A sajtótájékoztató ideje alatt tiltakozó polgárok gyülekeztek az elnöki palota előtt, áttörték a kerítést, és eljutottak az épület bejáratáig, de a különleges egységek tagjai visszatartották őket.

Dr. Miodrag Koprivica, a Vajdasági Rádió és Televízó vezérigazgatója és a médiaház vezérigazgatási kollégiuma tegnap aggódó hangú közleményben reagált a belgrádban történt, „a sajtószabadság ellen intézett támadásra”, a Szerbiai Rádió és Televízió épületébe történt behatolásra. – Aggodalommal és elégedetlenséggel tölt el bennünket a hír a közszolgálati televízió ellen elkövetett támadásról. A civilizált világban illetlen támadás rámutat elkövetőinek „médiastratégiájára”, valamint médiaszabadságunk és társdalmunk szabadságának állapotára.

– A VRT elítéli a szombat este történteket, szorosan mellétek állunk a közös, médiaszolgálatunk által kitűzött cél megvalósításában. Őszinte, kollegiális támogatásunkról biztosítunk benneteket, azt kívánjuk, hogy továbbra is megmaradjatok a hivatásos média-alkotói tevékenység példaképének – üzeni belgrádi kollégáinak a vezérigazgató és a kollégium.