2024. március 28., csütörtök

Újból napirenden a riválisok fúziója

Tárgyalást kezdett az egyesülésről a két vezető német bank

Hivatalos tárgyalást kezd az egyesülés lehetőségéről Németország első és negyedik legnagyobb hitelintézete, a Deutsche Bank és riválisa, a Commerzbank – jelentették be vasárnap. A két nagybank az utóbbi időben gondokkal nézett szembe, amelyre a fúzióval megoldást találhatnának. Az észszerűsítés során hosszú távon egyúttal 30 ezer alkalmazottól is „megszabadulhatnának”, ami jelentős költségmegtakarítást jelentene a létrejövő óriásbank számára.

Az egyesülés Európa második legnagyobb bankját hozná létre. A fúzióval egy hozzávetőlegesen 2000 milliárd euró mérlegfőösszeggel, 38 millió magán- és vállalati ügyféllel, valamint 133 ezer munkatárssal működő nagybank alakulna ki. (A Deutsche Banknak jelenleg 91.700, a Commerzbanknak pedig 49.000 munkatársa van.) A Reuters szerint a fúzió létrejötte után hosszú távon 30.000, rövid távon 10.000 alkalmazottól válhatnának meg, főleg a németországi munkahelyek kerülnének veszélybe.

Christian Sewing, a Deutsche Bank igazgatótanácsának elnöke közleményében kiemelte, hogy hónapok óta terjednek híresztelések az összeolvadásról, ezért tisztázni kell a helyzetet. Mint írta, a stratégiai lehetőségek vizsgálata keretében kezdődik tárgyalás a Commerzbankkal, és „egyáltalán nem biztos, hogy eljutunk a tranzakcióig”.

Hozzátette: „A tapasztalatok azt mutatják, hogy számos gazdasági és technikai ok szólhat egy ilyen lépés ellen.” A Commerzbank részéről ugyancsak hangsúlyozták, hogy a tárgyalás nem feltétlenül vezet a két bank egyesüléséhez.

A fúzió lehetőségéről már 2016-ban is tárgyaltak, akkor arra jutottak, hogy külön-külön kell folytatni a szerkezetátalakítást, és a munka lezárása után lehet visszatérni az ügyre.

A szövetségi pénzügyminisztérium visszafogottan kommentálta a bejelentést, közölték, hogy tudomásul veszik a tárgyalások megkezdését, és mindkét féllel tartják a kapcsolatot. Számos német lap azonban úgy tudja, hogy a tárca hónapok óta sürgeti az egyeztetések elkezdését, és igyekszik elérni, hogy a május 26-ai európai parlamenti választás előtt megállapodjanak a fúzióról.

A minisztérium államtitkára, Jörg Kukies, aki a New York-i székhelyű Goldman Sachs nemzetközi befektetési bank németországi és ausztriai tevékenységét irányító társaság vezetéséből érkezett a tárcához, az utóbbi egy évben több mint húsz alkalommal tárgyalt a Deutsche Bank képviselőivel. A Commerzbanknál a 2008-ban elmélyült nemzetközi pénzügyi válság révén szerzett mintegy 15 százalékos állami tulajdonrészhez kapcsolódó jogosítványokat felhasználva ösztönözte a folyamatot a minisztérium.

A kormány szerint azért szükséges az egyesülés, hogy megjelenjen a piacon egy globális léptékű tevékenységre képes nemzeti nagybank, amely megbízható finanszírozója lehetne a globális beágyazottságú német gazdaság vállalkozásainak.