2024. április 25., csütörtök

Nyolc új autóbusz a városi tömegközlekedésben

A Városi Közlekedési Közvállalat (VKV) hamarosan nyolc új, közepes méretű, földgázüzemű autóbuszt vásárol. Erre a célra a városi önkormányzat 100 millió dinárt irányozott elő.

A VKV által kiírt közbeszerzési pályázat dokumentációjából megtudható, hogy legalább 38 utas szállítására alkalmas, és 20–25 ülőhelyes autóbuszokat szeretnének vásárolni. A közbeszerzés követelményei szerint legalább 24 ülőhelynek kell lenni az autóbuszban, ezenkívül minden járműben kialakított, biztonsági övvel ellátott helyet kell biztosítani a tolószékes utasok számára. Az új autóbuszoknak két elektromos mozgatású ajtóval kell rendelkezniük. A bejáratnak és a kijáratnak biztonságosan kell működnie, úgy hogy az utasok, még a tolószékben közlekedők is könnyen megközelíthessék.

A VKV az idei befektetési programjában azt is részletezi, hogy az új autóbuszok új közlekedési koncepciót hoznak majd magukkal.

– Az új járművek korszerűbbek, nagyobb kényelmet biztosítanak, kevesebb üzemanyagot fogyasztanak, és környezetbarátabbak, mivel földgázt használnak üzemanyagként. Az új autóbuszok tehát hatékonyabbak, észszerű módon működtethetők, kényelmesebbek, mint a jelenleg üzemelő járművek – áll a közbeszerzési dokumentáció megindoklásában.

A VKV járműparkjában az autóbuszok átlagéletkora most több mint 12 év, ezért elkerülhetetlen az új járművek vásárlása. A Dnevnik napilap honlapján közölt cikk szerint az új autóbuszok növelhetik az utasok biztonságát, és közlekedésbiztonsági tekintetben is pozitív eőrelépést jelentenek. Nem utolsósorban, az új gázüzemű autóbuszok kevesebb üzemanyagot fogyasztanak, és kevésbé romlanak, ami kedvező hatással lesz a közvállalat költségvetésére, hiszen nem kell majd annyi pótalkatrészt vásárolni, mint most, ez jelentős megtakarításhoz vezethet. Ezenkívül, az új járművek kevesebb káros gázt bocsájtanak ki, és halkabbak a dízel üzemű változatoknál, aminek köszönhetően kedvező hatással lesznek a környezetre, és a zajártalom is jelentősen csökken majd a jövőben.