2024. április 20., szombat
VÍZILABDA

Játékoshiány és medencegondok Zentán

A hétvégén kezdetét veszi a szerb női vízilabda-bajnokság, a Zenta Yordo csapata a hagyományokhoz híven ott lesz az indulók közt, vérmes reményei azonban nincsenek. A generációváltás nem tett jót a csapatnak, a játékoshiány mellett a medence válságos állapota is megviselte a klubot az utóbbi időben.

– A szokásos felállással indul a bajnokság, a négy belgrádi együttes, azaz a Crvena zvezda, a Palilula, a Taš 2000 és a Vračar mellett a két vajdasági klub, a Vojvodina és mi neveztünk. Dupla fordulókat játszunk, szombaton hazaiként, vasárnap pedig idegenben szerepelünk. Az elmúlt évekhez hasonlóan ezúttal is Szabadkán, a sétaerdei medencében játsszuk a hazai mérkőzéseinket, amint az időjárás engedi, remélhetőleg itthon, a Népkertben is tudunk majd pólózni. A csapat kissé foghíjas, és meglehetősen fiatal, 2007-es születésű kislányokat is kénytelen vagyok bedobni a mély vízbe. A zentaiak mellett három zombori lány is csatlakozott a csapathoz, aminek nagyon örülök, az utóbbi időben jó a kapcsolat a két egyesület közt. Sajnos a szűnni nem akaró kivándorlási hullám alaposan sújt bennünket is, komoly játékoshiányban szenvedünk – mondta Tóth László vezetőedző.

A Tisza-parti pólóklub helyzetét a medencék áldatlan állapota igencsak megnehezítette, több problémájuk is akadt az elmúlt időszakban.

– A tél elején a fűtéssel gyűlt meg a bajunk, a berendezés, amely elfújja a párát, meghibásodott, hetekig használhatatlan volt, a szokásosnál is mostohább körülmények között edzettünk, ráadásul a szél többször is megbontotta a tetőszerkezetet, ami teljes leálláshoz vezetett. Szerencsére el tudtunk menni Dunaújvárosba egy rövidebb felkészülésre, ami jól is sikerült. Az elvárásaim idén sem túl nagyok, talán egy csapatot meg tudunk majd verni az alapszakaszban. Az újvidékiek idén is több játékost igazoltak a környékről, mi továbbra is inkább csak a saját nevelésű játékosainkra támaszkodunk. Remélem, hogy ez a gárda már többé-kevésbé együtt marad a továbbiakban is, hogy valami elkezdődik, s tudunk a jövőben építkezni. A körülményeink sajnos egyre csak romlanak, nehéz ilyen objektumba lecsábítani, és itt tartani a gyerekeket. Hiába vagyunk nyáron sokan, ősszel már látványosan megcsappan a létszám. Egy új medence sokat lendítene a helyzetünkön, és a továbbiakban már elengedhetetlen ahhoz, hogy eredményesen helytálljunk akár a női, akár a férfi szakágban – tette hozzá Tóth.

A bajnokság tehát ma indul, az alapszakasz május közepéig tart, majd az első négy helyezett a rájátszás során dönt a helyezések sorsáról.