2024. április 25., csütörtök

Tovább emelkedett az új-zélandi terrortámadás halálos áldozatainak száma

A hét végére ötvenre emelkedett a pénteki új-zélandi terrortámadás halálos áldozatainak száma. Jacinda Ardern miniszterelnök ma elmondta, hogy kormánya kilenc perccel a christchurchi mecsetek elleni támadás kezdete előtt kapta meg a merénylő, Brenton Tarrant 74 oldalas "kiáltványát".

"Az emailban elküldött kiáltványban nem szerepelt a támadás egyetlen részlete sem, még az sem, hogy Új-Zélandban hol fogják elkövetni" - közölte a kormányfő, hozzátéve: a levelet sürgős megjelöléssel két percen belül továbbküldték a parlament biztonsági szolgálatának.

A 28 éves ausztráliai Tarrant a "kiáltványában" felfedte azt is, hogy tettét a Norvégiában 2011-ben a több tucat embert meggyilkoló Anders Breivik inspirálta. Breivik először egy robbanószerkezetet hozott működésbe Oslóban, majd a norvég kormányzó párt ifjúsági tagozatának tagjait lőtte halomra Utoya szigetén, köztük fiatalkorúakat. Breivik tettét a "muszlim invázióval" indokolta.
Elemzések szerint Breivik az interneten radikalizálódott, ahogy vélhetően Tarrant is. Az ausztrál férfi ugyancsak a "muszlim megszállók" ellen kívánt fellépni a tömeggyilkossággal, kiáltványában azt írta, meg fogja mutatni "a megszállóknak", hogy "ez a föld nem az ő földjük".

Az új-zélandi rendőrség közlése szerint Tarrantnál is találtak robbanószerkezeteket. Az önmagát munkásosztálybeliként azonosító férfi írásában a fehér, európai kultúra hanyatlásról írt, és Donald Trumpot a megújult fehér identitás és "a közös cél" szimbólumának nevezte.
Tarrantot, aki ellen szombaton tömeggyilkosság miatt emeltek vádat, nem fogják kiadni Ausztráliának - mondta Ardern. "Minden bizonnyal az új-zélandi igazságszolgáltatás előtt kell felelnie az itt elkövetett terrortámadásért" - tette hozzá.

Jacinda Ardern megerősítette, hogy a történtek hatására szigorítják a fegyvertartást a szigetországban.
A Terrorelhárítási Központ a hét végén közölte az MTI-vel, együttműködik az új-zélandi terrorcselekmény elkövetőjével kapcsolatos vizsgálatokban az érintett országok partner szolgálataival Brenton Tarrant magyarországi utazási és tartózkodási körülményeinek teljes körű feltárása érdekében. A bolgár hatóságok már korábban közölték, hogy vizsgálatot indítottak Brenton Tarrant ügyében. A férfi tavaly novemberben turistaként járt Bulgáriában, de az eddigi információk szerint Romániában és Magyarországon is megfordult.

A merénylőről, aki átalakított félautomata fegyvert használt, kiderült, fegyverein olyan történelmi szerb vezetők neve is szerepel, akik az 500 éves ottomán uralom ellen harcoltak a Balkánon. Az AP amerikai hírügynökség riportja szerint az egyik fegyveren a törökök ellen harcoló Hunyadi János, az egyik táron a 15. században élt Szilágyi Mihály, Magyarország egykori kormányzója, Hunyadi Mátyás nagybátyja, erdélyi vajda neve is fel volt tüntetve.
Sajtójelentések szerint a merénylő nagy csodálója a keresztes háborúknak.

Tegnap Reccep Tayyip Erdogan török államfő is bejelentette, hogy az ottani hatóságok is vizsgálódnak az ügyben. A TRT török közszolgálati televízió szerint Tarrant 2016-ban kétszer is járt Törökországban.
Ugyancsak szombaton a horvát belügyminisztérium is közölte, hogy az elkövető Horvátországban is megfordult, 2016 év végén, 2017 elején.

A Hina horvát hírügynökség szerint Szerbiában és Bosznia-Hercegovinában is megfordult.
Ausztráliai lapközlések szerint Tarrant újkori brit katonai, illetve német és szerb nacionalista dalokat hallgatott kocsijában a támadás előtt.

A merénylet elkövetője az Facebookon jelentette be szándékát, és élőben közvetítette, ahogy a Maszdzsid al-Núr mecsetben lövi agyon a tehetetlen embereket. A Facebook ausztráliai és új-zélandi igazgatója szombati közleményében tudatta, hogy a felvételt tartalmazó másfél millió posztot töröltek. A felvétel a Twitter mikroblogon és a Google keresőn is még órákon át elérhető volt a mészárlás után.

Az új-zélandi kormányfő közölte, hogy a pénteken két mecsetben elkövetett mészárlás áldozatainak holttestét vasárnap estétől kezdik átadni a hozzátartozóiknak. Christchurch polgármestere előzőleg közölte, hogy a városháza emberei dolgoznak a sírhelyek előkészítésén, így a temetésekre az iszlám előírásai szerint minél előbb sor kerülhet. A temetések díját az új-zélandi kormány vállalta magára.

A hozzátartozók által összeállított nem végleges lista szerint a halálos áldozatok 3 és 77 év közöttiek voltak. A hatóságok még nem tették közzé az áldozatok személyazonosságát.

Az ötven sebesült nagy része továbbra is az intenzív osztályon van.

Az áldozatok között sok a külföldi, köztük pakisztáni, jordániai, egyiptomi, szaúdi és indiai állampolgárok. A szigetországban hozzávetőleg ötvenezer vallásos muszlim él, köztük sok bevándorló olyan országokból, mint Pakisztán és Banglades.
Imran Hán pakisztáni kormányfő vasárnap a Twitteren bejelentette, hogy Naim Rasidot, aki látható volt Tarrat felvételén videón, amint megpróbálja elvenni a támadótól a fegyvert, mártíromságáért kitüntetik.

A török kormány küldöttséget küld hétfőn Christchurchbe, amelynek tagja lesz Fuat Oktay alelnök és Mevlüt Cavusoglu külügyminiszter is. A delegáció találkozik a muszlim közösség tagjaival, koszorúkat helyez el az áldozatok emlékére és találkozik az új-zélandi kormány képviselőivel - jelentette be közleményben Winston Peters új-zélandi külügyminiszter.