2024. április 19., péntek

Ünnep, amely nem ismer határokat

A magyarság „forradalmi tavaszünnepéről”, március 15-éről a világ minden táján megemlékezett a magyarság.

A megemlékezésekről, koszorúzásokról szólt az egész hét. Romániában a legnagyobb magyar párt, az RMDSZ is már csütörtökön megtartotta ünnepi rendezvényét Marosvásárhelyen, a székely vértanúk emlékműve mellett, a vezérszónokok Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter, valamint Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke voltak.

A pénteki székelyudvarhelyi ünnepségen Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, a Fidesz alelnöke arról beszélt, hogy „a brüsszeli birodalmi törekvések ma ismét szabadságharcra kényszerítik a magyarokat, az idei tavaszi hadjárat legfontosabb ütközete az európai parlamenti választás lesz”.

Mezei János, a Magyar Polgári Párt elnöke a nemzeti jelképek melletti kiállásra és az 1918-as, Erdély és a Román Királyság egyesülését kikiáltó Gyulafehérvári Nyilatkozatban tett román autonómiaígéret számon kérésére buzdította hallgatóságát. Szilágyi Zsolt, az Erdélyi Magyar Néppárt elnöke leszögezte: a román hatalom nem tekinthet el attól, hogy Székelyföldön az autonómiaigény népakarat.

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács szervezte aradi megemlékezésen Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes tartott beszédet.
„Megmaradtunk az évszázadok viszontagságai után, harcokban, leigázásokban, három részbe szakadásban, csonkításban, mindenben, hát akkor most is maradjunk meg a globalizáció könyörtelen világában. Az ünnep emlékeztet, de üzen is: megmaradni!” – hangoztatta.

A mindennapi békés élet-, igazság- és szabadságharcok megvívására biztatta hallgatóságát Tőkés László, az EMNT elnöke ugyanott. Felidézte: a magyarság a szabadság népe, hiszen a Habsburgok uralma, a szovjet kommunizmus és a Ceausescu-diktatúra ellen is fellázadt.

„Szakadatlan és leveretett szabadságharcaink mai, márciusi üzenete azonban nem a kudarc, a beletörődés, az önfeladás és a meghátrálás, hanem az újrakezdés, a folytatás és a kitartás, hiszen szabadság nélkül élni nem lehet” – jelentette ki.

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) központi ünnepségét Munkácson tartotta.

„Őseink 1848-ban megmutatták, hogy nincs olyan mértékű elnyomás, amivel minket, magyarokat meg lehet törni” – hangsúlyozta beszédében Bocskor Andrea kárpátaljai fideszes európai parlamenti képviselő pénteken Munkácson.

Március 15. arra is emlékezteti a kárpátaljai magyarokat, hogy a történelem ma is íródik – mondta.

„A szabadság, melyért őseink harcoltak, ugyanaz a szabadság, melyet nekünk itt és most őriznünk és védenünk kell. Különösen ma, amikor azt kell tapasztalnunk, hogy nagy erők vannak mozgásban azért, hogy a nemzettudatot, az összetartozás érzését fellazítsák és lebomlasszák” – figyelmeztetett az EP-képviselő.