2024. március 28., csütörtök

Az ellenzék tizenkét pontos kiáltványa

Az ellenzéki pártok többsége a fővárosban tartott rendezvényt a nemzeti ünnepen. Délután a Szabad Sajtó úton közös ellenzéki megmozdulást szerveztek a Jobbik, az MSZP, a Párbeszéd, a DK, az LMP, a Liberálisok, a Momentum részvételével rengeteg, nem kevesebb mint húsz felszólalóval. Köztük volt Jávor Benedek (Párbeszéd), Dobrev Klára, Gyurcsány Ferenc felesége, a DK EP-képviselőjelöltje, Bősz Anett (Liberálisok), Donáth Anna (Momentum), Jakab Péter (Jobbik), Hadházy Ákos, a pártot alapító Mári-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester és nem utolsósorban a mindössze húszéves Kálló Dániel, az MSZP EP-képviselőjelöltje.

A pártok képviselői közül elsőként a Demokratikus Koalíció (DK) EP-választási listáját vezető Dobrev Klára szólalt fel, aki lázadásra buzdított.
Az MTI tudósítása szerint kiemelte, aki ma magyar hazafi, az lázad a Fidesz-kormány ellen, ezért nem szabad abbahagyni a „rabszolgatörvény” ellen megkezdett tüntetéseket.

„Lázadni kell a tárgyalótermekben, a pedagógusoknak az iskolákban és mindenkinek, aki teheti, mert nem lehet alku az önkényuralommal” – hangoztatta.

Az ellenzéki pártok alkalomhoz illően 12 pontos kiáltványt fogalmaztak meg, melyek között olyan általános követelések is szerepelnek, mint (1.) demokráciát és jogállamot vagy (9.) a színvonalas egészségügyi ellátást mindenkinek, a létbiztonságot, lakhatást mindenkinek, valamint kiszámítható jövőt és a (12.) nemzetünk és az Európai Unió értékei melletti kiállást. Vannak a kiáltványnak az ellenzéki bírálatokat visszhangozó valamivel konkrétabb követelései is, mint például a (3.) független ügyészséget és bíróságot, a (4.) közvagyon gondos és jogszerű kezelését, a korrupt közszereplők felelősségre vonását és az (5.) igazságos teherviselést, szélsőséges jövedelmi különbségek felszámolását. A 6. pontban pedig nyilván az MTA és a CEU körüli vitára utalva a tudomány, a kultúra, az oktatás szabadságát és támogatását követelik.

Az MTI szerint a demonstrálók az Erzsébet híd pesti hídfőjétől a Ferenciek teréig megtöltötték a Szabad sajtó utat. A tömegben nemzeti és uniós lobogók mellett az ellenzéki pártok zászlóit lengették.

A szónoklatok elhangzása után a közös ellenzéki megmozdulás tüntetéssé alakult, a résztvevők – a hvg.hu szerint mintegy nyolcszázan –, a Kossuth térre vonultak. Innen egy kisebb csoport Hadházy Ákos vezetésével tovább folytatta az útját a közmédia budai székháza felé haladva.