2024. április 20., szombat

Szabadság és hazaszeretet

Ünnepi megemlékezést tartottak Zentán

„Én is egy sugár vagyok” címmel ünnepi műsorral emlékeztek meg Zentán az 1848–49-es forradalom és szabadságharc évfordulójáról a Művelődési Házban.

A zentai ünnepség résztvevői (Gergely Árpád felvétele)

A zentai ünnepség résztvevői (Gergely Árpád felvétele)

A rendezvényen jelen volt Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség parlamenti képviselőcsoportjának frakcióvezetője, Pék Zoltán, a VMSZ parlamenti képviselője, Perpauer Attila, a Magyar Nemzeti Tanács tagja, egyben Zenta község művelődéssel megbízott tanácstagja, Czegledi Rudolf polgármester, Pataki Tibor, a községi képviselő-testület alelnöke, valamint Kosiczky András, Lőrinc Csongor és Varga Viktor tanácstagok.

A műsorban közreműködött a Cor Jesu városi kamarakórus, akik a Himnuszt adták elő, ezt követően az egybegyűlteknek Czegledi Rudolf mondott ünnepi beszédet, amelyben a forradalom és szabadságharc, valamint az ezekről való megemlékezés jelentőségét hangsúlyozta, és kitért azokra az értékeinkre, amelyeket a márciusi ifjaknak köszönhetünk:

– Március 15-e kapcsán két szó jut eszünkbe: a szabadság és a hazaszeretet. A szabadságunkat egyénként és a nemzet tagjaként is megélhetjük, nemzetté pedig a haza szeretete által válhatunk. Akkor, ha mindannyian, akik itt élünk és ünnepelünk, szeretjük a Kárpát-hazát, az anyaországot, a mi Vajdaságunkat, benne a Tisza mentét, saját falunkat, városunkat, utcánkat, a szomszédainkat, a barátainkat.

A beszédet követően az Ispiláng néptánccsoport, majd a Mécsvirág együttes előadását tekinthette meg a közönség. A rendezvény a Szózattal zárult.