2024. április 23., kedd

Maradandót alkottak

Topolyán a Hősök sírjánál emlékeztek a szabadságharcra

Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc kitörésének 171. évfordulója alkalmából szervezett koszorúzással egybekötött megemlékezést a topolyai Nyugati temetőben felállított Hősök sírjánál a Vajdasági Magyar Szövetség topolyai helyi szervezete és a Vajdasági Magyar Demokrata Párt Topolya–Kishegyes körzeti szervezte közösen.

Ivanics Zoltán és Tomik Nimród koszorúznak (Kiss Zoltán felvétele)

Ivanics Zoltán és Tomik Nimród koszorúznak (Kiss Zoltán felvétele)

A topolyai Kodály Zoltán MMK tagjainak közreműködésével az ünneplők elénekelték a himnuszt, majd az Aurora Beszédművészeti Műhely tagjai – Cservenák Csenge, Benei Rebeka, Nagyidei Márk és Antal Bianka – előadták a Nemzeti dalt. Tomik Nimród helytörténész, a VMSZ topolyai helyi szervezetének elnöke tartott történelmi visszatekintést, felelevenítve a forradalom első napjának eseményeit, a tizenkét pont megfogalmazásától a Nemzeti dal kinyomtatásán át Táncsics kiszabadításáig.

Kovács László, a VMDP körzeti szervezetének elnöke emlékeztetett a márciusi ifjak hősi kiállására.

– Maradandót alkottak. Ma abban a helyzetben vagyunk, hogy nekünk is ki kell állnunk magyarságunkért, a keresztény európai értékek megőrzéséért, és támogatnunk kell Orbán Viktor kormányát ebben a harcban – mondta beszédében.

A beszédek után Fazekas Ferenc Tisza menti főesperes mondott imát az áldozatokért, majd a jelenlevő tisztségviselők megkoszorúzták a hősök sírját. A szabadkai Magyar Főkonzulátus nevében Debreczeni Sándor konzul koszorúzott, a Magyar Nemzeti Tanács nevében pedig Kisimre Szerda Anna tanácstag. A VMSZ koszorúját Egeresi Sándor és Szilágyi József helyezték el, a VMSZ helyi szervezetének virágait pedig Ivanics Zoltán és Tomik Nimród helyezték el. A topolyai önkormányzat nevében Kislinder Gábor polgármester és Mentus Lívia tanácstag koszorúztak, a VMDP koszorúját Sípos Piroska, Kovács László és Becskei Tibor helyezték el a síremléken, de koszorúztak a helyi közösség, a VMSZ községi női, nyugdíjas és ifjúsági fórumának, a Nagyapáti Kukac Péter Hagyományőrző és Néprajzkutató Társulat, a Vox Humana és a Kárpát-medencei vitézi rend képviselői is.