2024. április 25., csütörtök

Jó állapotban az őszi vetések

Továbbra is nő a repce vetésterülete – Nagy átalakulások az állattenyésztésben

Félve tesszük, de talán már kijelenthetjük, hogy itt a tavasz, és ezzel együtt az emberek nagy többsége igyekszik több időt tölteni a szabadban. Ez az évnek az az időszaka, amikor a határban is megnövekszik a forgalom, kezdetét veszi a mezei munkák ideje, és a termelők, akik jobbára télen sem pihentek, újra a határt járják.

Az ősszel elvetett és kikelt búza, árpa, valamint repce szépen fejlődik, és a termelők megkezdték a velük való bíbelődés hosszadalmas folyamatát, ugyanakkor az egyéb problémákra is gondolniuk kell, hisz a gondok száma egy-egy nehézség megoldása után is, annak ellenére is tovább növekszik.

Kiss Árpád, a Szabadkai Paraszt Egyesület elnöke lapunk kérdésére elmondta, hogy az olajrepce vetési területe továbbra is növekszik, és a parcellák a gyengébb kelés ellenére jó állapotban vannak.

(Gergely Árpád illusztrációja)

(Gergely Árpád illusztrációja)

– A repce vetésterülete továbbra is nő. Az ősszel hatalmas volt a kereslet a vetőmag után, és a termelők a kevésbé minőséges magot is kénytelenek voltak elvetni. A repcevetőmag esetében azt szokták mondani, hogy 92 százalékos csírázási képesség alatt nem szabad megvenni, tavaly viszont a 83 százalékos vetőmagot is megvették. Ez meg is látszik, hiszen a vetések ritkásan keltek ki. A növények egészségi állapota jó. A repceföldeken már megkezdődött a fejtrágyázás, a növényvédelem, és intenzíven dolgoznak a földeken. Hogy a hozamok milyenek lesznek, azt egyelőre nehéz megjósolni. A rossz kelés miatt rekordtermés biztosan nem lesz, de egy átlagos termésben még bízhatnak a termelők – mondta Kiss Árpád, aki kifejtette, hogy a repce vetésterületének növekedésével egy időben a termés ára csökken, és mivel a repce népszerűsége immár több mint egy évtizede töretlen, várhatóan az ár is alacsonyabb lesz.

A búza és az árpa esetében szintén elkezdődött a fejtrágyázás.

– Általában már február végén megtörténik az első fejtrágyázás. Az idén azt látjuk, hogy a termelők az első két trágyázást egyben végzik el. A napokban a határban permetezőgépekkel is lehet találkozni, ami azt jelenti, hogy a növényvédelem is megindult. Lassan, az idő és a talaj felmelegedésével, a talajlakó kártevők is előbújhatnak, és a kártételüket jobb megelőzni. Április elején várható az intenzívebb növényvédelem, a gyomok és a gombásodás, valamint egyéb károsodás ellen – fogalmazott Kiss Árpád.

Kiss Árpád (Fotó: Benedek MIklós)

Kiss Árpád (Fotó: Benedek MIklós)

A Szabadkai Paraszt Egyesület elnöke emellett szót ejtett arról is, hogy a jó terméseredmény nem feltétlenül könnyíti meg a termelők helyzetét, hisz az alacsony felvásárlási árakat eredményez. Így a mezőgazdaság szempontjából jónak mondható tavalyi évet követően a termelőknek az idén tavasszal is nagy anyagi megterhelést jelent a talajművelés és a vetés. Ugyanakkor beszélgetőpartnerünk kifejtette, hogy a zöldségtermelők esetében kedvezőbb a helyzet, hisz bizonyos zöldségfélék a tél folyamán igen magas árat is elértek.

Kiss Árpád elmondása szerint az állattenyésztők gondban vannak, hisz a mezőgazdaság minden területén megfigyelhető átalakulások itt mutatkoznak meg legerősebben. A sertéstenyésztők helyzetét az alacsony felvásárlási árak nehezítik meg, míg a szarvasmarha-hizlalással foglalkozók a borjak magas ára miatt vannak gondban. Az elmúlt időszakban diplomáciai sikerként jelent meg, hogy megnövekedett az igény a szerbiai szarvasmarhahús-exportra. Ezen hírek nyomán felszökkent a borjúk ára, 700 eurót is elkérnek egy borjúért. Ekkora kiadást nem mindenki engedhet meg magának, hisz a hizlalás hosszadalmas folyamat, és a gazdák nem lehetnek biztosak abban, hogy mire a marhák elérik a vágósúlyukat, a piaci helyzet, a kereslet változatlan marad. Kiss Árpád elmondása szerint a tejtermelés nagy válságban van, és egyre több családi gazdaság hagy fel a tejelő tehenek tartásával. Beszélgetőpartnerünk elmondta, hogy Szabadka Város területén is akadnak olyan családi gazdaságok, amelyek néhány éve még viruló farmoknak számítottak, mára azonban felszámolták őket a tej alacsony felvásárlási ára miatt.