2024. március 29., péntek

Ajándék a feketetói iskolának

Az MNT képviselői laptopot és tanszercsomagokat vittek a kis létszámú magyar osztálynak

A csókai Jovan Popović Általános Iskola feketetói kihelyezett tagozata közösségi összefogással maradhatott fenn. Az épületben mindössze egy öt főből álló magyar tagozat van, amelynek diákjai az ősszel a csókai központi épületben kezdték meg a tanévet, majd a Magyar Nemzeti Tanács hathatós közbenjárására néhány hét elteltével visszamehettek a feketetói épületbe, ugyanis addigra megérkezett az oktatási minisztérium jóváhagyása. A minap az MNT képviselői ajándékot vittek az ott tanulóknak.

Jerasz Anikó adta át a laptopot Petrovics Katalin tanítónőnek

Jerasz Anikó adta át a laptopot Petrovics Katalin tanítónőnek

Jerasz Anikó, az MNT Végrehajtó Bizottságának elnöke, Perpauer Attila, az MNT tagja és Oláj Ibolya, az MNT Oktatási Bizottságának tagja, valamint Kormányos László, a VMSZ tartományi képviselője és Zombori Csaba, Csóka község alpolgármestere látogatott el a feketetói épületbe, és velük tartott Zorica Bugarčić Čeleketić, a csókai Jovan Popović Általános Iskola igazgatója is. Az MNT képviselői nem mentek üres kézzel, hiszen az ottani tanítónő, Petrovics Katalin kérése volt még az ősszel, hogy biztosítsanak számukra egy laptopot annak érdekében, hogy az ott tanuló gyermekek is minden olyan lehetőséget megkapjanak, mint amilyen megvan a csókai központi épület diákjainak. A laptop mellé figyelmességként mind az öt gyermek tanszercsomagot kapott, amit örömmel és érdeklődéssel nyitottak ki.

Jerasz Anikó elmondta, hogy a Magyar Nemzeti Tanács a tanév kezdetén, amikor kérdésessé vált a feketetói kihelyezett tagozat megmaradása, teljes mellszélességgel az ügy mellé állt, hogy a diákoknak lehetőségük legyen szülőfalujukban tanulni az alsó tagozatban.

– Az MNT az oktatási titkársághoz, az oktatási minisztériumhoz és a megfelelő iskolaigazgatósághoz fordult annak érdekében, hogy a feketetói tagozat megmaradjon. Akkor, a tanév kezdetén a Magyar Nemzeti Tanács képviselői látogatást tettek az épületben, találkoztak a szülőkkel, megbeszéléseket folytattak az iskola vezetőségével és a tanítónővel is, és örömmel látjuk, hogy a gyermekek itt helyben tanulnak, hiszen sikerült ezt a tagozatot megmentenünk. Egy laptopot hoztunk ajándékba az oktatás minőségének, színvonalának emelésére. Az MNT évek óta arra törekszik a magyar kormánynak, a Nemzetpolitikai Államtitkárságnak és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-nek köszönhetően, hogy minden iskolára, minden kihelyezett tagozatra odafigyeljen, megmentse a magyar nyelvű oktatást, és javítsa a színvonalát. Hamarosan megjelenik egy olyan pályázatunk, mely kifejezetten az általános iskoláknak és a zeneiskoláknak szól majd, és arra biztattuk a csókai általános iskola igazgatónőjét is, hogy ezen a pályázaton is vegyenek részt. Arról is beszéltünk az igazgatónővel és Csóka község vetőségével, hogy az elkövetkezőkben is odafigyelünk a feketetói épületre, hiszen az önkormányzatnak is fontos, hogy ez a tagozat megmaradjon, és a Magyar Nemzeti Tanács is megad minden támogatást ehhez.

Zombori Csaba elmondta, a szülők igénye is volt, hogy megmaradjon a feketetói kihelyezett tagozat. Alá is írtak egy nyilatkozatot, melyben támogatták ezt:

– Az önkormányzat részéről éreztük, hogy tennünk kell valamit, és a Magyar Nemzeti Tanácshoz fordultunk. Az új iskolatervben is előirányoztuk a feketetói tagozat meglétét, fenn akarjuk tartani azt az épületet annak reményében, hogy egy idő után a magyar oktatás mellé a szerb nyelvű oktatás is beindul majd. Feketetón az öt magyar gyerek mellé őszre még két magyar elsős érkezik, tehát akkor már heten lesznek. Én is pedagógus vagyok, és álláspontom szerint a falusi iskolákban is minden olyan körülményt meg kell teremteni, mint a városiakban, és ezúttal egy olyan eszközzel gazdagodott ez az épület, mely az oktatásban nagyon jól fog jönni. Az MNT-től egyébként korábban már házi olvasmányokat is kaptak, és ilyen jellegű segítségre a jövőben is számíthatnak.

Zorica Bugarčić Čeleketić iskolaigazgató elmondta, hogy nagyon jó az együttműködésük a Magyar Nemzeti Tanáccsal, nagyon sokat segítenek nekik, és tényleg minden kérésüknek igyekeznek eleget tenni.