2024. április 25., csütörtök

Fontos megőrizni a talaj nedvességét

Az őszi vetés is „szomjazik” – Az idén nem lesz rekordtermés – állítja a szakember

A topolyai községhez tartozó szántóföldeken jelenleg még jó állapotban vannak az optimális időben elvetett őszi kalászosok és az olajrepce is, de jelentősebb mennyiségű csapadékra lenne szükség. Branko Dudić mezőgazdasági mérnök, a topolyai Bácska Földműves-szövetkezet igazgatója elmondta, hogy a gabona fejtrágyázását első alkalommal már elvégezték a saját földjeiken, és a termelők többsége is ezt tette. A második fejtrágyázással azonban most várnak, mivel csapadék kellene ahhoz is, hogy a növények az első adagot felhasználják.

Tóth Péter felvétele

Tóth Péter felvétele

Sokan még februárban megkezdték a fejtrágyázást, de Dudić véleménye szerint  hatékonyabb, ha márciusban két alkalommal ammónium-nitrátot juttatnak a parcellákra, így serkentve a gabona növekedését. A hatékony gazdálkodáshoz fontos ismerni a talaj összetételét. Vaktában nem ajánlatos műtrágyát szórni. Az előveteménytől, a vetési körülményektől, valamint a foszfor, a kálium és a magnézium talajban elérhető mennyiségeitől függően célszerű tápanyag-ellátási tervet készíteni. A megfelelő tápanyagmennyiséget a meghatározott stratégia szerint alkalmazni, és odafigyelni a megfelelő kijuttatási időre.

Azt is elmondta, hogy folyamatban van a szerződéskötés, a társastermelők kukoricára és napraforgóra szerződhetnek. Éppen most zajlik a vetőmag, a műtrágya és a növényvédő szerek beszerzése, a termelők több kombinációból választhatnak, és a felvásárlást is garantálják, az újratermelési anyagokat pedig  akár a termés árából is törleszthetik. De nemcsak újratermelési anyagokat kínálnak, hanem mezőgépeikkel, szolgáltatásos alapon, szükség szerint elvégzik a talaj előkészítését, a vetést, gyomirtást és a betakarítást is. A szövetkezet vetőmagot, növényvédő szereket, igény esetén műtrágyát is biztosít, illetve szavatolja a termény felvásárlását is.

Azt is elmondta, hogy az idejében elvetett búza szépen megbokrosodott, a fagyok nem tettek kárt az őszi vetésű gabonában, és remélhetőleg nem is tesznek. Ugyanez mondható el a repcéről is. Többnyire jó állapotban van az ősszel idejében elvetett búza, valamint az őszi árpa is. Azok a termelők, akik az ősszel tapasztalt szárazság ellenére idejében elvetették, most elégedettek lehetnek. Nagyon sokan azonban csak novemberben tudták elvetni a kenyérnek való magját, egyesek még decemberben is vetettek. Ezeken a parcellákon sajnos csak most kel a gabona. Az elhúzódó vetés miatt az összterületnek talán a felén kelt ki idejében. Ebből kifolyólag a későn vetett parcellákon elmaradt a bokrosodás. Ilyenkor rekordtermésre már nem lehet számítani.

Branko Dudić azt is elmondta, nagyon fontos, hogy a tavaszi vetéshez a magágy előkészítése úgy történjék, hogy a földben megőrizzük a nedvességet. Ez úgy érhető el, ha a felszínt tömörítjük, minél simább felületet alakítva, így csökkentve a kipárolgás mértékét.

Az igazgatótól azt is megtudtuk, hogy a Bácska Földműves-szövetkezetben továbbra is felvásárolják a malacokat, valamint a vágójószágot is. A malac kilójáért élősúlyban most 220 dinárt, a hízósertésekért pedig 125 dinárt fizetnek. Ez viszonylag alacsony ár. Elmondása szerint kicsi az érdeklődés a malacok iránt, és a bérhizlalás is kevésbé népszerű, éppen az alacsony árak miatt.