2024. április 24., szerda

A wellnessturizmus bajnokai lehetnénk

Minden egyes idegenforgalomba fektetett dinár hétszeresen megtérül

Két éven át készült az a tanulmánygyűjtemény, amelynek célja a Vajdaság gyógyturizmusában rejlő lehetőségek feltárása volt. A munka befejeztével ma a Tartományi Képviselőház üléstermében tárták fel ennek részleteit. Prof. dr. Dejan Milenić, a Belgrádi Egyetem Bányászati és Földtani Karának rendes tanára kifejtette, a kétesztendős munka eredménye voltaképpen ötven tanulmány, ennyi helyszínt jelölt ki a több mint húszfős munkacsoport a tartomány területén, valamennyi alkalmas a gyógyturizmus bizonyos formájára.

A munka voltaképpen három fázisban zajlott, meghatározták a gyógyfürdők helyeit, majd azok természeti adottságainál fogva, figyelembe vették a helyszínen fellelhető ásványi anyagokat, a levegő minőségét meghatározó jellemzőket és egyéb rendelkezésre álló előnyöket. Az Orvostudományi Karral együttműködve kidolgozták a helyszínek gyógyászati hatékonyságára vonatkozó beszámolókat is. Végezetül arra koncentráltak, hogy modern elemek is bekerüljenek a tanulmányba, és ezáltal ezek a központok a kor elvárásainak is megfeleljenek. Milenić úgy ítélte meg, Szerbiára az jellemző, hogy nem használja ki adottságait, szerinte példát kellene venni Norvégiáról és több olyan európai országról, amelyek ott is üdülési és gyógyászati lehetőségeket fejlesztenek, ahol arra alig van lehetőség. Semmit sem kell kitalálnunk, csak azt kell kihasználnunk, amivel a természet már megáldott bennünket, vélekedett.

Ivan Đoković tartományi gazdasági és idegenforgalmi titkár, a kormány alelnöke azt mondta, most a legnagyobb perspektívával bíró helyszíneket gyűjtötték egybe, rekreációs és egészségügyi szempontokat vettek figyelembe, a gyógyvíznek, iszapnak, levegőnek az összetételére ügyeltek a kutatás során. Kiderült, a legnagyobb lehetőségek a Fruška gora-i termálvízben rejtőznek a tanulmány szerint, olyan helyszíneket találtak a hegység területén, amelyek gyógyászati, rekreációs, wellness- és spa követelményeknek egyaránt megfelelnek. A cél a turizmus fejlesztése, új beruházások kieszközölése, több ott alvás elérése, a külföldi látogatók idevonzása. A titkár rámutatott arra, hogy ismert ténynek számít: hétszeresen megtérül minden egyes beruházott dinár a turizmusban. A helyi önkormányzatokon múlik majd, hogy milyen projektummegvalósítás mellett döntenek, közvetlen beruházást, koncessziót, esetleg a magán- és közszféra együttműködése alapján fejlesztenek. A már megvalósítás előtt álló projektumok között említette a Fruška gorán a redneki (Vrdnik) regionális viszonylatban is legnagyobbnak számító spa központnak az idén szeptemberben történő megnyitását – ötcsillagos szálloda épül, 470 ágy, több mint 220 szoba várja a látogatókat. Akvapark épül továbbá a termálmedencénél Szabadkán. Jelenleg egyébként Palicsot és Redneket látogatják a legtöbben. Vajdaság vezető wellness- és spa úti cél lehet a régióban, ezt bizonyították a tanulmányok is, nem csak mezőgazdasági- és IT-régió vagyunk, értékelte Đoković.