2024. április 20., szombat

Kecmanović a százban!

Elérkezettnek látszik az az idő, amikor Novak Đoković játékszünete vagy egy-egy kudarca nem jelenti egyben, hogy arra a hétre Szerbia letűnt a világ tenisztérképéről. A megnyert Australian Open után Novak hat hetet pihent, és ebben az időszakban Györe László előbb tornát nyert Rióban, majd elődöntős volt São Paulóban, most pedig a világelső igencsak leszerepelt Indian Wellsben, ám helyette három másik teniszező vonta magára a figyelmet. Györe első győzelmét aratta az 1000-es tornákon, és a 32 közé jutott, Filip Krajinović eggyel nagyobbat lépett, és a nyolcaddöntőben Nadal ellen sem vallott szégyent, a csoda pedig a 19 éves Miomir Kecmanović nevéhez fűződik, aki a negyeddöntőig jutott a kaliforniai sivatagban, ezzel együtt bejutott a ranglistán a 100 legjobb közé, és Szerbia négyes számú teniszezője lett.

Miomir Kecmanović személyében újabb tizenéves csillaga van a szerbiai tenisznek

Miomir Kecmanović személyében újabb tizenéves csillaga van a szerbiai tenisznek

A nagy sikerhez, akárcsak Györének, a belgrádi tizenévesnek is szüksége volt némi szerencsére. Indian Wellsben előbb szerencsés vesztesként jutott táblára, szépen kihasználta a váratlanul nyílt lehetőséget, és két győzelemmel jutott a 16 közé, majd szerdán este úgy lépett tovább, hogy ellenfele, a magasabban rangsorolt japán Josihito Nisioka sérülés miatt a második játszma elején feladásra kényszerült.

Kecmanović mellesleg a japán visszalépése pillanatáig nagyszerűen játszott, és megérdemelten nyerte meg az első játszmát, amely az eredmény szerint kizárólag azért volt szoros, mert Nisioka szokatlanul gyakran találta telibe a vonalat. A szerbiai teniszező az éjjel a negyeddöntőben a tapasztalt kanadai Miloš Raonićtyal játszott, ahol két szettben vereséget szenvedett (3:6, 4:6).

A torna másik meglepetése a 22 éves lengyel Hubert Hurkacz, aki Federernek is kihívást jelenthetne, ugyanúgy – bár kisebb mértékben –, mint Hacsanov Nadalnak.

A nőknél folytatódott a román származású kanadai Bianca Andreescu tündérmeséje. A 18 éves teniszezőnő a szó szoros értelmében leiskolázta a spanyol Garbiñe Muguruzát, és az elődöntőben az ukrán Elina Szvitolinával mérkőzik. Az éjjel a negyeddöntőben a Ka. PlíškováBencic és a KerberV. Williams mérkőzés volt műsoron, és mindent összevetve már nem lenne világraszóló szenzáció, ha a döntőben Andreescu és Bencic találkoznának.