2024. április 20., szombat

Gyorsabbá tenni a határátlépést!

A határátkelők forgalmának gyorsításáról, a két országot érintő vasútfejlesztésről, valamint a Szerbiát és Magyarországot összekötő vízi utak használatáról tárgyalt ma Belgrádban Zorana Mihajlović építési, közlekedési és infrastrukturális miniszter Palkovics László magyar innovációs és technológiai miniszterrel.

Zorana Mihajlović kiválónak nevezte a kétoldalú kapcsolatokat, de amondó volt, hogy az aktuális közlekedési problémákat, például a hosszú várakozási időt a határokon, minél hamarabb meg kell oldani. Mint mondta, a szóban forgó probléma kezelésére mindkét oldalról nyitottság mutatkozik, így azok napirenden szerepelnek majd az áprilisban tartandó magyar–szerb kormánycsúcson.

Palkovics László sajtótájékoztatóján kiemelte, hogy elsősorban a Budapest–Belgrád-vasútvonalról volt szó, amely szerinte olyan beruházás, amellyel mindkét ország beírja magát az elkövetkező száz év történelmébe. Mint mondta: ezen a vasútvonalon keresztül tud az áru Ázsiából Európába jutni, és ez mindkét ország számára stratégiai jelentőségű beruházás. Rámutatott, hogy a szerbiai és a magyarországi beruházást sok szempontból fontos szinkronizálni, részben a befejezés, részben pedig az építés alatti forgalom megszervezésének szempontjából.

A határátkelési gondokról szólva a két miniszter leszögezte, a próbléma megoldásának nincs jogi és szándékbeli akadálya. Palkovics szerint elfogadhatatlan, hogy két baráti ország között egy autóbusznak 12 órát kell várakoznia a határon csak azért, mert az eljárási folyamatok nem működnek jól. Kiemelte, hogy várhatóan a két ország munkacsoportot hoz létre, amelynek feladata a probléma megoldása lesz. A két tárcavezető megállapodott abban is, hogy egyszerűsíteni és gyorsítani kell a tiszai teherforgalmat is.