2024. március 29., péntek

Petőfi felesége és az online forradalom

Szendrey Júlia pozitív megítélése, valamint az internet forradalma volt a témája az MTTK-n tartott előadásoknak

Pénteken a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karon két érdekes és elgondolkodtató témáról hallhattak a jelenlevők, Az első, Szendrey Júlia és a 19. századi nőkép című előadást Szűts-Novák Rita, a budapesti Országos Széchényi Könyvtár munkatársa tartotta. A többi között szó esett Szendrey Júlia Horvát Árpád történésszel kötött házasságáról, gyermekeikről és azok neveltetéséről is. Megtudhattuk azt is, hogy miként alakult Petőfi Sándorral közös fiának, Zoltánnak sorsa. A hallgatóság megismerkedhetett Szendrey Júlia irodalmi és műfordítói munkásságával is.

Szűts-Novák Rita elmondta, hogy az Országos Széchényi Könyvtár Ezerszer Júlia című kiállítása tavaly novemberben nyílt, és e hó elejéig volt megtekinthető Budapesten. Ez a tárlat háromszoros jubileumhoz kapcsolódik, hiszen Petőfi felesége 1828-ban született és 1868-ban halt meg, illetve az 1848-as eseményekhez is köze volt.

– A hármas jubileum kapcsán a kiállításhoz egy Szendrey Júliáról szóló konferencia is kapcsolódott, amelyen neves irodalomtörténészek tartottak előadást. Az elmúlt évtizedben kezdődött el Szendrey Júlia rehabilitációja, hiszen nem volt ő rossz, csak az a kontextus, amelyben őt bemutatták, pejoratívan ábrázolta – szögezte le Szűts-Novák Rita.

Dr. Szűts Zoltán egyetemi tanár, irodalomtörténész előadásának Az internet szabadsága és a magyar kulturális közösségek online forradalma címet adta. Szó esett az internet és digitalizáció térhódításáról, a közösségi médiákban folyó kommunikáció módjáról. Az előadó szerint a ma létrehozott kulturális tartalmakat nem tudjuk olyan szinten megőrizni, mint régebben. Szűts Zoltán fontosnak tartja a tudatos internethasználatot, és arra hívta fel a figyelmet, hogy a jövő generációját is ennek szellemében kell nevelni.

Az előadáson sor került Szűts Zoltán Online – Az internetes kommunikáció és média története, elmélete és jelenségei című kötetének bemutatójára. A szerzővel Beke Ottó és Törteli Telek Márta beszélgetett.