2024. április 25., csütörtök

Kiváló egyetemistáink

Sántha Kingát a biológia, Kiss Gergelyt a számítás- és vezérléstechnika érdekli

Büszkék vagyunk az újvidéki Sántha Kinga és a tiszakálmánfalvi Kiss Gergely másodéves egyetemi hallgatókra, és örömmel beszélgettünk el velük. Az Újvidéki Rektorátuson megtartott ünnepségen ott voltak ugyanis a kitüntetett 154 fiatal között, akiknek dr. Dejan Jakšić, az Újvidéki Egyetem rektora átnyújtotta a kiváló egyetemistának járó oklevelet, amelyet a tavalyi évi tízes tanulmányi átlagukkal érdemeltek ki.

Sántha Kinga a Természettudományi–Matematikai Karon tanul, okleveles biológus lesz.

– Hatodik osztályos korom óta a természettudományok vonzanak. Ezért egészségügyi középiskolába iratkoztam, ott döntöttem el, hogy engem legjobban a biológia vonz, ezért tanulok most a Természettudományi Kar biológia szakán.

A későbbi tanulmányaim során semmilyen hátrányt nem jelentett, hogy az újvidéki Nikola Tesla Általános Iskolában magyar nyelven tanultam, akkor ott még volt magyar tagozat. A szerb nyelv sokaknak akadályt jelent, mivel nemigen beszélnek szerbül. Én még egyetemi tanulmányaim előtt igyekeztem szerb nyelvű szaklapokat, könyveket olvasni, így egyáltalán nem volt nehéz szerb nyelven követni az előadásokat. Egyébként nagyon sok az anyag. Akik a középiskolában kampányszerűen tanultak, azoknak nehéz. Nem lehet elkészülni egy-két nap alatt tesztre, írásbeli vizsgára, hanem óráról órára kell készülni.

A diploma megszerzése után dolgozhatok botanikuskertben, állatkertben, különböző molekuláris biológiai intézetekben, laboratóriumokban. A tanulmányaim befejezése után mesterképzésre számítok iratkozni itt vagy külföldön.

Fokozatosan fordult az érdeklődésem a mikrobiológia felé, így alakult ki, hogy tanulmányaim befejezése után édes- vagy tengervizek mikrobiológiai vizsgálatát végző intézetben szeretnék dolgozni. Mivel a Duna mellett nőttem föl, el tudom magam képzelni olyan szakemberként, aki, ha nem is a Duna, de más folyó vagy tenger vizét tanulmányozza – magyarázta Kinga.

Kiss Gergely az újvidéki Műszaki Tudományok Karára jár, másodéves a Számítás- és vezérléstechnika szakon. Kingához hasonlóan az elsőéves tanulmányai során érte el a tízes átlagot.

– Nem arra összpontosítottam, hogy minden vizsgám tízes legyen, csak tettem a magamét, és jó eredmények születtek – mondta szerényen. – A helybeli Mihajlo Pupin Villamossági Szakközépiskola tanulójaként érdekeltek a műszaki tudományok, ezen belül a számítástechnika, a programozás és a matematika, ezért iratkoztam a Műszaki Tudományok Karára.

A magyar nyelvű villamossági szakközépiskola elvégzése után kezdetben nehéz volt átszokni a szerb kifejezésekre, és nap mint nap szerbül kommunikálni az egyetemen. Számomra az első év nagy kihívás volt, de nem volt túl nehéz.

Az oklevél megszerzése után mindenképpen beiratkozom a mesteri tanulmányokra, esetleg egy cégnél munkát is vállalok. A választott szakmám most éli az aranykorát, illetve mindamellett, hogy jól fizetett munkahelyek jönnek létre, nagyon sok munkalehetőség van Szerbiában, de Európában és a tengerentúlon is, mivel fölkapott szakma. Valójában nem az a legnagyobb kihívás, hogy munkát találjon az ember, hanem hogy jó munkát találjon, ami neki is megfelel. Sokat számít, hogy milyen tanulmányi eredménnyel fejezzük be az egyetemi tanulmányainkat, hogy kitűnünk-e a többi egyetemista közül.

A Magyar Nemzeti Tanács ösztöndíjasa vagyok. Demonstrátori ösztöndíjas is az egyetemen már a tavalyi évtől, és mivel az idén sikeresen megpályáztam az országos ösztöndíjat is, így lettem a szerb állam ösztöndíjasa is.

A Műszaki Tudományok Kara szép fejlődési lehetőséget nyújt a hallgatóinak. Másodévesként még relatív kezdő vagyok ebben a szakmában, de például rengeteg kisebb műhelymunkákban lehet részt venni. Lehetőség van rá, hogy egy-egy tantárgy esetében asszisztenssegédek legyünk: én a számítógép architektúra tantárgyon vagyok demonstrátor, részt vállalok a tanításban, és elsős hallgatóknak nyújtok segítséget a gyakorlatokon – hallottuk Kiss Gergelytől.