2024. április 16., kedd

Kiss L. László Széchenyi-díjas

A horgosi származású tudós nemzeti ünnepünkön részesült elismerésben

Kiss L. László fizikus-csillagász, a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja, 1972. augusztus 8-án született Szabadkán. Az általános iskolát Horgoson végezte, a szabadkai Svetozar Marković Gimnáziumban érettségizett. 1996-ban diplomázott a szegedi József Attila Tudományegyetem fizika szakán. 2000-ben PhD fokozatot szerzett, 2007-ben az MTA doktora lett. 2013-tól az MTA levelező tagja. 1999-től a Szegedi Tudományegyetemen indított csillagász szakon oktatott, 2002-től Sydneyben posztdoktori képzésen a vörös óriáscsillagokat és a csillagpulzációt vizsgálta. 2009-ben tért vissza Magyarországra, s az MTA Konkoly Thege Miklós Csillagászati Kutatóintézet tudományos tanácsadójaként önálló kutatócsoportot létesített. 2019-től az MTA Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpontjának főigazgatója.

Kutatási területei a csillagszerkezet és csillagfejlődés, a csillagpulzáció, a szoros kettőscsillagok kölcsönhatásai és a csillaghalmazok asztrofizikája, exobolygók, bolygókeletkezés más csillagok körül. Kutatásait nemzetközi együttműködésben végzi. A Szegedi Tudományegyetem Asteroid Survey kisbolygó-kutató programjának alapítója, a program keretében kisbolygók felfedezője. Az MTA Lendület-programjában más csillagok körül keringő bolygókat vizsgál, illetve részt vesz a Kepler-űrtávcső asztroszeizmológiai konzorciumának munkájában, kulcsszerepet játszott egy különleges hármas csillagrendszer felfedezésében és jelentőségének értelmezésében.

Az MTA Csillagászati és Űrfizikai Tudományos Bizottságának szavazati jogú tagja, számos nemzetközi tudományos szervezet tagja, több folyóirat szerkesztőbizottsági tagja. Több száz tudományos közleménye jelen meg magyar és idegen nyelven. Tudományos munkáját 2011-ben Detre László-díjjal jutalmazták.

Kossuth-nagydíjat vehetett át Törőcsik Mari, a nemzet színésze, a nemzet művésze, Kossuth-, Jászai Mari- és Balázs Béla-díjas színésznő, érdemes és kiváló művész (Pély, 1935).

Nemzeti ünnepünkön Kossuth-díjban részesült mások mellett Müller Péter József Attila-díjas író, dramaturg, forgatókönyvíró (Budapest, 1936), Kátai Zoltán Tinódi-lant díjas énekmondó, zeneszerző (Mosonmagyaróvár, 1954), Koltay Gergely zeneszerző, szövegíró, a Kormorán zenekar alapítója és vezetője (Budapest, 1952).

Magyar Érdemrendet vehetett át mások mellett Szvorák Katalin Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas népdalénekes, előadóművész.