2024. március 29., péntek

Fodor István Aranytoll-díjas

Budapesten a Magyar Újságírók Szövetségének ünnepségén vette át kollégánk az életműért járó elismerést
Fodor István átveszi az életműért járó Aranytoll-díjat (Fotó: Gergely Árpád)

Fodor István átveszi az életműért járó Aranytoll-díjat (Fotó: Gergely Árpád)

A Magyar Újságírók Szövetsége és a Sajtószakszervezet minden évben a magyar sajtó napján hat Aranytoll-díjat oszt ki, közülük egyet egy határon túli kollégának, életműve elismeréseként. Az idén a külhoni újságírók közül, a Vajdasági Magyar Újságírók Egyesülete javaslatára Fodor István, a Magyar Szó nyugalmazott újságírója, szerkesztője, több jelentős kiadvány szerzője és szerkesztője részesült az Aranytoll-díjban. Az idén kivételesen hét díjazottja van a szakmának Budapesten. A tegnapi ünnepségen átadták még a kilencvenedik életévüket betöltött újságíróknak a Vastoll-díjakat, és első alkalommal a Földes Anna interjú-díjat, valamint szintén első alkalommal a Magyar Sajtó szakmai elismeréseit is.

Hargitai Miklós, a MÚOSZ elnöke köszöntőbeszédében kiemelte, hogy Magyarországon a sajtószabadság soha sem volt magától értetődő. Mindig meg kellett érte küzdeni. S nagyon sok múlott az újságírók bátorságán.

Fodor Istvánon kívül Aranytoll-díjat kapott még Balog Mária, Emőd Pál, Gáti Julianna M. Lengyel László, Bocskai Zoltán, Tanács István és Urbán Tamás.

A díjazottak (Fotó: Gergely Árpád)

A díjazottak (Fotó: Gergely Árpád)

Fodor István több mint négy évtizedes munkáját Máriás Endre, lapunk szerkesztője, a Vajdasági Magyar Újságírók Egyesületének elnöke méltatta:

– Óriási tapasztalatával, határtalan bölcsességével, magasfokú szakmai elkötelezettségével, mérhetetlenül sokrétű tájékozottságával, finom, ám olykor kissé fanyar humorával, illetve a fiatalokat megszégyenítő, példátlan munkabírásával nemcsak követendő példát mutatott számunkra, hanem a szerkesztőség egyik legszilárdabb bástyájaként emberileg és szakmailag is mindenkor támaszt nyújtott nekünk, valahányszor elbizonytalanodtunk, akár önmagukban kételkedtünk, akár annak az útnak a helytállóságában, amelyen járunk – mondta a VMÚE elnöke. Emlékeztette arra, hogy a Magyar Szó 70. évfordulójára elkészítette lapunk hét évtizedét feldolgozó kötetét, ami ugyancsak kiemelkedő szakmai teljesítmény volt, és az idén, a Magyar Szó 75. születésnapjára, újabb kötetet készít.

Tizenöten részesültek Vastol-díjban, az újonnan alapított Földes Anna interjú-díjat Bíró Marianna kapta, a Sajtódíjat pedig a tavalyi kiemelkedő újságírói teljesítményért ítélték oda Doros Juditnak, Nagy Józsefnek és a Szabad Pécs szerkesztőségének.