2024. április 25., csütörtök

Állami pénzek a mezőgazdaságban

A gazdákkal közösen tartottak értekezletet a finanszírozási lehetőségekről

A 2019. évre vonatkozó állami mezőgazdasági támogatásokról tartottak tanácskozást ma Újvidéken a Vajdasági Gazdasági Kamara szervezésében.

Az agrárszektorban tevékenykedő vállalkozásoknak állami támogatásra van szükségük a piac versenyképességének további erősítése érdekében, mondta Boško Vučurević, a gazdasági kamara elnöke. Mladen Petković mezőgazdasági segédtitkár elmondta, hogy a titkárság pályázataira pénteken zárult le a jelentkezési határidő.

– Az idén is kiírtuk a gyümölcstermesztésre, a jégvédelmi hálók felszerelésére és az öntözőrendszer, valamint a fóliasátras termelésre és a jószágtartással foglalkozó gazdaságok felszerelésére vonatkozó pályázatokat. A következő tíz nap során további négy pályázati kiírást jelentet meg a mezőgazdasági titkárság – mondta a segédtitkár.

Tavaly több mint egymilliárd dinár volt a jóváhagyott hitelek értéke, az idén még inkább növekedik majd ez az összeg, mondta Goran Savić, a Fejlesztési Alap igazgatója.

– Sajnos nem mondhatjuk, hogy a hazai piac teljes mértékben liberalizált. A kereslet és a kínálat jelentős szerepe mellett egyéb tényezők is közrejátszanak a piaci árak alakulásában – mondta Lazarov Vladimir pancsovai termelő.

Nenad Katanić, a mezőgazdasági miniszter segédje elmondta, hogy a minisztérium az idén a mezőgazdasági termékek feldolgozásának támogatására fókuszál.

– Felismerve a sertéstenyésztés terén jelentkező problémákat, növeltük ezen a területen is a támogatások értékét. Az üzemanyag kérdése szintén jelentős tényező a mezőgazdasági termelés során. A gyümölcstermesztés terén pedig folyamatban van az előlátott pénzösszeg körüli kalkuláció. Figyelembe véve a szomszédos országok mezőgazdasági költségvetését, a hazai támogatások összege kielégítő – ecsetelte Nenad Katanić.

– Nem vagyunk megelégedve. Történtek bizonyos lépések a támogatásokat illetően, de az Európai Unió országainak támogatási összegeihez viszonyítva nagyon le vagyunk maradva. Én biotermeléssel foglalkozom. Ezeket a termékeket itthon nagyon nehéz eladni, mert nem tudja megvenni a vásárló. A külföldre való szállításhoz pedig nincs meg a kellő mennyiség – mondta Cindel Antal bajmoki termelő.