2024. március 28., csütörtök

Március idusát ünnepelték Keviben

Keviben a Móra István Művelődési Egyesület szervezésében kedd este emlékeztek meg az 1848–49-es magyar forradalomról és szabadságharcról.

Pataki Tibor az ünnepség szónoka (Horváth Zsolt felvétele)

Pataki Tibor az ünnepség szónoka (Horváth Zsolt felvétele)

Az ünnepségen elsőként Perpauer Attila, a művelődési egyesület vezetője köszöntötte az egybegyűlteket, majd Pataki Tibor, Zenta község képviselő-testületének alelnöke emlékezett meg a jeles történelmi eseményről. Beszédében kiemelte, hogy az 1848–49-es forradalom és szabadságharc ritka alkalom a magyar nép történetében, mert ennyire dicsőségesen a nép egyet akarva és cselekedve, több évet ugorva kikiáltotta a függetlenségét, megteremtette az általa rég áhított szabadságot, és lefektette a polgári demokrácia alapjait. Ehhez kellett Vörösmarty Szózata, a nemzeti himnuszunk, Széchenyi és Kossuth élete és karaktere, s kellett hozzá Petőfi lángoló lelkű költészete is. Hangsúlyozta, hogy március 15-e minden évben arra emlékeztet minket, hogy egy nemzet megmaradása, felemelkedése csak széles körű összefogással valósulhat meg. Úgy fogalmazott, hogy minden megemlékezésnek és ünnepnek elsődleges értelme, hogy hitet, erőt merítsenek belőle, így a vajdasági magyarságnak is ebből kell erőt merítenie, s merni kell megteremteni az egységes közös akaratot.

Az est folytatásában a falu művelődési csoportjainak, a kevi óvodásoknak és iskolásoknak alkalmi műsorát, valamint Baráth László tárogatóművész fellépését tekinthették meg a jelenlévők, akik között jelen volt Pék Zoltán, a VMSZ köztársasági képviselője, Lőrinc Csongor, párt községi elnöke, Varga Viktor községi tanácstag és Gyertyás Mónika, a VMSZ ifjúsági tagozatának alelnöke.