2024. március 29., péntek

Tovább bonyolódik az ATP Vojvodina ügye

Ilija Dević vállalkozó újabb bűnvádi feljelentést tett három személy ellen, akiket azzal terhel, hogy törvényellenesen jelzálog alá helyezték az autóbusz-állomás objektumait.

Az ATP Vojvodina egykori tulajdonosa újabb pert indított az autóbusz-állomás visszaszerzése érdekében, az elhagyott objektumokat továbbra sem használja senki (Ótos András felvétele)

Az ATP Vojvodina egykori tulajdonosa újabb pert indított az autóbusz-állomás visszaszerzése érdekében, az elhagyott objektumokat továbbra sem használja senki (Ótos András felvétele)

Jelenleg hét bírósági eljárás van folyamatban az ATP Vojvodina ügyével kapcsolatban, az utolsó perben az egykori tulajdonos azzal gyanúsítja a Crédit Agricole Bank két igazgatóját, valamint a kataszteri hivatal egyik hivatalnokát, hogy egy és fél évtizede törvényellenesen jelzálog alá helyezték az autóbusz-állomás objektumait, és ilyen módon megkaparinthatták a Mercedes és Setra autóbuszok szervizét. A szervizt a krčedini vállalkozó akkor építette meg, amikor ő volt a német gyártónak a kelet-európai képviselője.

A bűnvádi feljelentésben az áll, hogy a bank és az ATP Vojvodina (Dević akkoriban a vállalat 82 százalékának volt a tulajdonosa) közötti kreditszerződés értelmében jelzálog alá kerülnek Dević más vállalkozásai, valamint saját tulajdonával is garanciát vállalt a kölcsön jóváhagyása érdekében, de az autóbusz-állomás objektumai nem képezték a jelzáloghitel tárgyát. A vállalkozó állítása szerint a szerződés megkötésének idején az autóbusz-állomás építése még el sem kezdődött, ezért nem is kerülhettek az objektumok jelzálog alá – olvasható a 021.rs hírportálján.

A jelzáloghitellel kapcsolatban már folyamatban van egy eljárás a Gazdasági Bíróságon. Egy évvel ezelőtt, amikor a bank meghirdette a szerviz eladását, Dević azt követelte a Gazdasági Bíróságtól, hogy helyezze tilalom alá az objektumok eladását. A bírósági ügyet vezető bíró nem fogadta el a vállalkozó kérését, de a fellebbviteli bíróság semmissé nyilvánította az első fokú döntést, és újratárgyalásra küldte az ügyet. Ezután, ugyanaz a bíró ismét elutasította a kérelmet, a fellebbviteli bíróság pedig még egyszer megsemmisítette az első fokú döntést. Ezt azóta még egyszer végigcsinálták, és a napokban kerül sor a „negyedik fordulóra”, amikor is kiderül majd, milyen véleményen van ezúttal a bíróság.

A szerviz iránt érdeklődők csak a jelzálogról szóló döntés melletti jegyzéket elolvasva tudhatták meg, hogy az objektum bírósági per tárgya. Tavaly kétszer próbálták eladni a szervizt, de amikor az érdeklődők tudomására jutott, hogy milyen a helyzet, elálltak a vásárlástól. A legújabb árverést március 15-ére tűzték ki, a dokumentációt egyelőre egy érdeklődő vásárolta meg.