2024. március 29., péntek

A Sinkó várja a nyolcadikosokat

Autószerelői, számítógép-technikusi és fodrász szak nyílik Topolyán – Korszerű felszerelés, megújult környezet fogadja a jövendőbeli diákokat

A topolyai Sinkovics József Műszaki Középiskola szeptembertől, vagyis a 2019/20-as tanévben 120 elsős részére három korábbi szak megnyitását tervezi magyar és szerb tannyelven. Ezek a szakok a gépészet és a fémmegmunkálás, az elektrotechnika és a személyi szolgáltatások területén nyílnak – tudtuk meg Lengyel Emesétől, a tanintézmény igazgatónőjétől.

– Magyar tannyelven a gépészet- és fémmegmunkálás területén tervezzük négyéves időtartamú gépjármű-technikusi szak megnyitását, erre 30 diákot tudunk felvenni. Iskolánk egyik legnépszerűbb szakát, a számítógép-elektrotechnikusi képzést szeptembertől is elindítjuk. Erre magyar és szerb tannyelven 30-30 diák felvételét irányoztuk elő. A digitális kommunikáció világában hatalmas igény van erre a szakra, és a diákok főleg programozással, illetve általánosan a számítógépes technológiával foglalkoznak. A személyi szolgáltatások területén jövőre női fodrász szak nyílik, ide 30 diák iratkozhat be – számolt be lapunknak az igazgatónő, majd arról is szólt, hogy a gépjármű-technikusi szakirány tanulói az autószerelés tudományát sajátíthatják el. Ez főleg a fiúk körében népszerű szakma, de azért minden alkalommal akadnak lány érdeklődők is. – Nagyon jó az, hogy Topolya község megtéríti a középiskolás diákok utaztatásának költségét. Fokozott várakozással tekintünk a középiskolás diákotthon befejezésére, hiszen jelentősen megkönnyíti majd az esetleg messzebbről ingázó tanulóink helyzetét. Konkrétan, van néhány diákunk, akik Nyugat-Bácskából, Zenta és Magyarkanizsa községből érkeztek, és számukra sokat jelent majd – mondta el Lengyel Emese, aki azt is hozzátette, hogy az iratkozási tervek összeállításakor igyekeztek figyelembe venni a gazdaság résztvevőinek javaslatát, illetve a hasonló profilú tanintézmények szakait. Az elképzeléseket már továbbították a Magyar Nemzeti Tanácsnak, illetve a tartományi oktatási titkárságnak, és remélik, hogy az oktatási minisztérium is jóváhagyja.

A nemzetpolitikai államtitkárság támogatásából beszerzett gépkocsi az autószerelő műhely egyik korszerű taneszköze

A nemzetpolitikai államtitkárság támogatásából beszerzett gépkocsi az autószerelő műhely egyik korszerű taneszköze

– Elődöm, Keresztúri Hajnalka kezdeményezésére megújult az iskolánk belső tere. A múlt évben, a nyertes pályázatoknak köszönhetően, mintegy 6 millió dinár értékben tudtuk hőszigetelni az utcai falak egy részét, és kicseréltetni az elavult nyílászárókat. Ezt a munkafolyamatot szeretnénk mihamarabb folytatni, illetve befejezni, ezért ezúttal is részt veszünk a tartományi oktatási titkárság közelmúltban megjelent, ránk vonatkozó pályázatán – nyilatkozta az igazgatónő, és elmondta azt is, hogy a közelmúltban jelentős támogatásban részesült a tanintézmény, a nemzetpolitikai államtitkárságnak a külhoni szakképzés éve alkalmából kiírt pályázata által.

– Egy hordozható számítógéppel gazdagodtunk, illetve a gépkocsiszerelők tanműhelye egy pótolhatatlan bemutató taneszközzel bővült a magyar kormánynak köszönhetően. Emellett a topolyai műszaki iskola a Magyar Nemzeti Tanács, illetve Topolya község önkormányzatának a támogatására is számíthat – mondta el Lengyel Emese igazgatónő, majd végül hangsúlyozta, hogy szeretettel várnak minden, ma még nyolcadikos diákot, aki jól képzett tanároktól, megfelelően felszerelt, korszerű gyakorlati termekben szeretné elsajátítani jövőbeli hivatásának alapjait.

Nyitókép: A nemzetpolitikai államtitkárság támogatásából beszerzett gépkocsi az autószerelő műhely egyik korszerű taneszköze