2024. április 25., csütörtök

Egészséges vesét mindenkinek, mindenhol

Szabadkán is megemlékeztek a vese világnapjáról

Március második csütörtökén a világ több mint száz országában emlékeznek meg a vese világnapjáról. Ezen a napon a vesebetegségek korai felismerésére, azok megelőzésére, valamint a vesebetegségek veszélyeire hívják fel a figyelmet a szakemberek. A jeles nap kapcsán csütörtökön sajtótájékoztatót szerveztek a szabadkai Közegészségügyi Intézet dísztermében, ahol dr. Zorica Dragaš a szabadkai Közegészségügyi Intézet Egészségnépszerűsítő Központjának szakmunkatársa, dr. Maja Stojanović, a Szabadkai Egészségház Prevenciós Központjának szakorvosa, Jelena Pavlović a Szabadkai Gyógyszertárak képviselője és Milica Pejčić, a Vesebetegek Vajdasági Egyesületének elnöke tartott sajtótájékoztatót Egészséges vesét mindenkinek, mindenhol címmel.

(Fotó: Lackó Varjú Sára)

(Fotó: Lackó Varjú Sára)

A szakemberek elmondták, hogy az észak-bácskai körzetben tavaly 44-en haltak meg veseelégtelenségben, az elhalálozások száma pedig 70 éves kor felett gyakoribb. A világon közel 850 millióan szenvednek valamilyen vesebetegségben, közülük 13 millióan szenvednek akut megbetegedésben.

Dr. Zorica Dragaš hangsúlyozta, hogy az életmód nagyban befolyásolja a vesebetegségek megjelenését, minden korosztály érintett lehet, de a rizikó az idősebb személyek esetében a legnagyobb. A megbetegedés kockázata nagyobb azoknál, akik magas vérnyomásban, a vese artériás és vénás megbetegedéseiben, cukorbetegségben, elhízásban, vérszegénységben szenvednek, illetve azoknál is, akiknek családjában már előfordult valamilyen veseprobléma. Az orvosok arra is rámutattak, nagyon fontos, hogy a páciensek ne saját belátásuk szerint kezeljék veseproblémáikat.