2024. április 25., csütörtök

Megtartani a gyökereket

Nagybecskereken Szemere Pál honvédőrnagy emléktáblájánál tartottak megemlékezést

Nagybecskerek magyar közössége ma a katolikus temetőben, Szemere Pál honvédőrnagy emléktáblájánál tartotta az 1848–49-es szabadságharcra való megemlékezését. Jenovay Lajos, a Petőfi MME elnöke alkalmi beszédet mondott. A Magyar Nemzeti Tanács, a Vajdasági Magyar Szövetség és a nagybecskereki Petőfi MME küldöttségei elhelyezték a kegyelet virágait, majd a Petőfi székházában alkalmi műsort mutattak be.

2012 óta itt emlékezik a város magyarsága (Fotó: Kecskés István)

2012 óta itt emlékezik a város magyarsága (Fotó: Kecskés István)

– Egy nemzet életében a nemzeti ünnepek az összetartásnak és az összetartozásnak a szimbólumai. Nincs ez másképpen itt Nagybecskereken sem, ahol szórványban él a magyarság. Egy kis, de összetartó közösségről van szó. Ezért ezeknek az emlékhelyeknek, ezeknek a megemlékezési lehetőségeknek igen nagy súlya van. Hozzájárulnak ahhoz, hogy ez a közösség megmaradjon, és itt a továbbiakban is boldogulni tudjon, megtartsa a gyökereit. Ehhez mindig jó alkalom egy nemzeti ünnep, vagy egy megemlékezés – mondta Jenovay Lajos.

Szemere Pál 1804-ben született a szlovákiai Kisazarban. Kiss Ernő parancsnoksága alatt 1848. szeptember 2-án részt vett a győztes perlaszi csatában. Halálosan megsebesült, majd Nagybecskereken elhunyt. Szeptember 9-én helyezték örök nyugalomra, katonai tiszteletadás mellett. Azóta nyugszik egy jelöletlen sírban a nagybecskereki katolikus temetőben. Nagybecskerekhez két aradi vértanú neve is fűződik: a városban született Lázár Vilmos, Kiss Ernő honvédtábornok családi birtokai pedig a szomszédos Eleméren voltak, szobra a város főterén állt. Az itteni magyarságnak még sincs 1848-as köztéri emlékhelye. Az utóbbi években Szemere Pál honvédőrnagynak a katolikus temető kápolnájára 2012-ben elhelyezett emléktáblájánál tartják a március 15-ei megemlékezéseket.