2024. április 20., szombat

Tíz új betegszállító jármű vesebetegeknek

Világszerte 850 millió ember szenved vesebetegségben. Szerbia az újonnan diagnosztizált vesebetegségek tekintetében a vezető európai országok közé tartozik. Pillanatnyilag mintegy 6000 ember szorul dialízisre, őket 55 egészségügyi központban kezelik. Vajdaságban hozzávetőlegesen 1500 vesebeteg jár dialízisre 16 központba. Az ilyen páciensek felénél sajnos nem lehet elvégezni a veseátültetést, a többiek évekig is várólistán vannak.

A hetente többször dialízisre szoruló betegek nagy része távolabb él az egészségügyi központoktól, őket rendszeresen szállítani kell a vesepótló kezelésre. Vajdaságban a vesebetegeket szállító járművek évente több mint 3 millió kilométert tesznek meg. Ezért döntött úgy a tartományi kormány, hogy tíz új betegszállító járművet vásárol, és erre a célra 38 millió dinárt különített el.

A tartományi költségvetésből ezúttal a kevevárai, apatini, zsablyai, bácsi, kúlai, törökbecsei, fehértemplomi, törökkanizsai és zentai egészségház, valamint a nagykikindai közkórház kap ilyen gépkocsit.