2024. március 29., péntek

A boszniai szerbek vezetőjének tanácsadója lett Emir Kusturica

 Tanácsadójának nevezte ki Milorad Dodik, a bosznia-hercegovinai elnökség nacionalista szerb tagja a híres filmrendezőt, Emir Kusturicát.

A cannes-i filmfesztiválon két Arany Pálmát is elnyert szerb filmrendező neve csütörtökön szerepelt a boszniai elnökség honlapján Milorad Dodik tanácsadói között.
A 64 éves rendező kiváló kapcsolatokat ápol Milorad Dodikkal, a boszniai szerbek vezetőjével, akiről csupa jót mondott egy tavalyi interjúban.
Ugyanebben az interjúban megkérdezték a rendezőtől, hogy visszatér-e szülővárosába, Szarajevóba. Kusturica azt válaszolta: "mindenki oda megy, ahol szeretik őt. Az a benyomásom, hogy ebben a völgyben (Szarajevóban) úgy gondolkodnak rólam, mint aki egyrészt rendíthetetlen, másrészt veszélyes".
Dodik Nyugat által támogatott szociáldemokrata politikusként kezdte karrierjét, ám az utóbbi időben nacionalista álláspontot hangoztat és rendszeresen a boszniai Szerb Köztársaság függetlenségére vonatkozó népszavazás kiírásával fenyegetőzik.
A százezer ember életét követelő boszniai háború (1992-95) óta Bosznia gyenge központi intézmények vezette két entitásra oszlik, a Szerb Köztársaságra és a horvát-muszlim államszövetségre.
Emir Kusturica A papa szolgálati útra ment (1985) és az Underground (1995) című filmjéért kapta az Arany Pálmát Cannes-ban.