Nasi helyett könyvek

Csík Mónika

2019. március 14., 19:34

Kommentek száma 0  A cikkhez tartozik képgaléria  Megjelent nyomtatásban

Az „okoskütyük” elterjedése óta egyre több szó esik arról, hogy fokozatosan változnak az olvasási szokásaink, és gyakrabban olvasunk internetes, online tartalmakat könyvek helyett. Készültek felmérések is e jelenség okait és várható következményeit kutatva, ugyanis a szakértők attól tartanak, hogy ha általánossá válik a „villámolvasás”, illetve a kizárólagos „szalagcímolvasás” gyakorlata, az emberek – túl megterhelőnek tartva egy hosszabb, összefüggő szöveget –, nem is vállalkoznak például egy könyv elolvasására. Sem papír alapúra, sem éghetetlenre. Megszokva a kivonatolt olvasmányélményt, megelégszenek instant szövegekkel, azaz pár soros bejegyzésekkel, amiket átfutva már klikkelhetnek is tovább.

A papír alapú könyvek szerelmesei, közéjük tartozom jómagam is, persze ragaszkodnak a „valódi könyvekhez”, amelyeket kézben lehet tartani, lapozgathatók, bármikor levehetők a polcról, és sajátos illata van mindegyiknek, mintha külön egyéniségek lennének. Nekünk, felnőtt könyvbarátoknak, még megadatott a választás lehetősége, azaz mi úgy dönthetünk valódi vagy digitális könyv olvasása között, hogy már ismertük az egyiket, mire megjelent a másik opció, tehát az online olvasási élményt tudjuk mihez viszonyítani. A fiatalabb generációk azonban beleszülettek a digitális világba, sokuk előbb tart a kezében „okoskütyüt”, mint könyvet, úgyhogy őket előbb meg kell ismertetni a könyvekkel, még gyerekkorban meg kell szerettetni velük a könyvolvasást, hogy később tudatosan választhassanak az olvasási lehetőségek közül, s itt a tudatosságon van a fő hangsúly. Nemcsak az értendő alatta, hogy megfontoltan dönthet valaki arról, hogyan olvasson, hanem arról is, hogy mit, mennyit és mikor olvasson, illetőleg, hogy kialakuljon nála a rendszeres olvasás szokása, gyakorlata.

(Illusztráció - fidelio.hu/Umatilla Elementary School)

Ebben elsősorban a szülők mutathatnak jó példát azáltal, hogy ők maguk is olvasnak rendszeresen, főképpen blőd valóságshow-k nézése helyett, valamint a pedagógusok is utat mutathatnak, segédkezhetnek az olvasási szokások kialakításában a gyerekeknek. Ez utóbbihoz szolgál mintaként egy frappáns ötlettel a floridai Umatilla Általános Iskola, ahol üdítő és nassolni való helyett könyvek kerültek az iskolai automatába, s e könyveket meg is vásárolhatják a gyerekek. Az automata nem pénzzel működik, hanem úgynevezett „Bulldog fityinggel”, ami az iskola kabalafigurájáról elnevezett, kitalált fizetőeszköz. A jó magaviselet mellett a teljesített feladatokkal szerezhetnek ilyen fityinget a gyerekek.

A könyvautomata-ötletet alapvetően az adta, hogy az iskola diákjainak többsége alacsony jövedelmű családból származik, így sok gyereknek nincs lehetősége arra, hogy könyveket vásároljon magának, azonban a szociális indíttatáson túl az iskola vezetőinek nem titkolt célkitűzése, hogy felkeltsék az érdeklődést az olvasás és a könyvek gyűjtése iránt. Az iskola könyvtárosnője dönt arról, a gyerekek olvasási szokásait figyelembe véve, hogy milyen kiadványok kerüljenek az automatába. A hölgy az iskolakönyvtár legolvasottabb címszavai közül válogat, hogy plusz izgalmat vihessenek a gyerekek az olvasásba, azáltal, hogy nemcsak kikölcsönözhetik a könyvtárból kedvenc könyveiket, hanem ily módon meg is tarthatják őket. Az elképzelés sikeresnek bizonyult, hiszen már az első napon száz kötetet „vettek meg” a gyerekek. Az automatában található könyvek egy részét adományként kapta az iskola, a többit vásárolta. Az intézmény ugyanis adományokat gyűjt, hogy tovább tudják üzemeltetni a könyvautomatát, és bíznak benne, hogy sikerül megnyerniük ügyüknek helyi vállalkozókat, hogy azok könyvek formájában támogassák az iskolát. Az intézményben egyébként az irodalomhoz és az olvasáshoz kötődő programokat is szerveznek a diákoknak.

Efféle automatás olvasásnépszerűsítő kezdeményezés Magyarországon is indult tavaly tavasszal, csak annak egyelőre nem a gyerekek a célközönsége. A POKET elnevezésű, felnőtteknek szóló kampányban forgalmas budapesti csomópontokon állítottak fel automatákat, amelyekből 990 forintos egységáron lehet egyedi kivitelezésű könyveket vásárolni. Az automaták egy-egy kulturális intézmény közelében találhatók, amelyek vállalták a kezdeményezés támogatását. Ezek többnyire színházak, és csatlakozott a kezdeményezéshez például a Petőfi Irodalmi Múzeum, a MÜPA, a MOMkult és néhány önkormányzat is. Ha a járókelők bővíteni szeretnék otthoni könyvtárunkat, vagy olvasnánk a buszon, metrón, villamoson, a zsebkönyv-automatákból klasszikus és kortárs irodalmi művek közül válogathatnak. A szerzők sorában ott van többek között Szerb Antal, Csáth Géza és Esterházy Péter is. A POKET ötletgazdái tervbe vették egy mikrobusz hátuljába elhelyezett automata működtetését is, minek során a jármű a nyári fesztiválokat járja körbe országszerte. Hogy a kezdeményezés életképes-e hosszú távon, főképpen az olvasókon múlik, mindenesetre pompás irodalomnépszerűsítő alternatíva, és a nassolni valókkal ellentétben nem a testsúlyunkat, hanem a műveltségünket gyarapítja.


Mielőtt hozzászólna a cikkhez, kérjük olvassa el a moderálási alapelvet!

! Hozzászóláshoz be kell jelentkeznie:
Facebook belépés
Listázás:

 • HETI ROVATOK
 • Kerekeken
 • Napsugár
 • Nyugdíjasok oldala
 • Vonalkód
 • MELLÉKLETEK
 • Sportvilág
 • Üveggolyó
 • Magvető
 • Képes Ifjúság
 • Tarka Világ
 • Kilátó
 • Hétvége