2024. március 29., péntek

Kézigránáttal robbantotta fel magát

Megtalálták annak a zentai nyugdíjas rendőrnek a holttestét, aki minden jel szerint még a hétvégén követett el öngyilkosságot. Miodrag M. (1962) rokkantnyugdíjas rendőr a Szabadkai utcában, a volt Jedinstvo bőrfeldolgozó melletti üresen álló ház melléképületében, a disznóólban kézigránáttal robbantotta fel magát. A kollégái már napok óta keresték, ugyanis nyomtalanul eltűnt, míg végül az édesanyja üresen álló házánál találták meg a minden jel szerint már napok óta halott rokkantnyugdíjas rendőrt.

A mentők is kiérkeztek a helyszínre (Gergely József felvétele)

A mentők is kiérkeztek a helyszínre (Gergely József felvétele)

Helyszínelés (Gergely József felvétele)

Helyszínelés (Gergely József felvétele)

Az édesanyja üresen álló házánál találták meg az áldozatot (Gergely József felvétele)

Az édesanyja üresen álló házánál találták meg az áldozatot (Gergely József felvétele)

Gaál Gábor és Erika földműves házaspár lakik az üresen álló ház mellett, de mint a fiatalasszony elmondta, csak ritkán látták a nyugdíjas rendőrt, akinek idős édesanyja lakott a házban, akit időközben a moholi öregek otthonában helyezetek el.

- Nem hallottunk semmilyen szokatlan zajt vagy robbanást az elmúlt napokban. Mi is csak ma, szerda délután értesültünk róla, hogy a nyugdíjas rendőr meghalt.

A két házzal távolabb lakó Vass László elmondta:

- Jól ismertem Miodragot, gyakran átjött hozzám kávézni, beszélgettünk. Sokat panaszkodott az egészségi állapota miatt. A fejében megpattant két ér, és komoly agyműtéten esett át, ami miatt elveszítette munkaképességét. Előfordult, hogy bizonytalan volt a járása, koordinációs zavarai voltak. Alig maradt életben a műtét után. Amikor rosszul volt, látszott a műtét helye, szabályosan megdagadt, ami miatt fájdalmai voltak. Az anyját átvitte Moholra, mert a saját betegsége miatt nem tudta volna gondját viselni. A házat a testvérével el szerették volna adni, de végül nem kelt el. Egyedül élt, egy fia van, aki Németországban él és dolgozik. Szinte naponta felkeresett, legutóbb vasárnap találkoztunk, ekkor voltam horgászni, fogtam kárászokat, megsütöttem és este átjött hozzám vacsorázni. Erős fejfájás gyötörte akkor is, alig evett, látszott rajta, hogy nagyon megviseli. Többször mondtam neki, hogy hívja fel az orvosát, aki műtötte. Nagyon rossz bőrben volt, amikor elment tőlem vasárnap este. Ekkor láttam utoljára. Egy hete, múlt szerdán a lakásában összeesett a fürdőszobában, ő sem emlékezett hány órát feküdt a földön, alig tudott lábra állni. Volt orvosnál, a korházban a belgyógyászatra utalták, bent akarták tartani az ideggyógyászaton, de annyira önfejű volt, hogy nem maradt bent. Hétfőn nem hívtam, kedden, amikor kerestem mobiltelefonon, nem volt elérhető. Ekkor felhívtam az unokaöccsét, Davort, hogy valami nincsen rendben, mert Miodrag nem veszi fel a telefont. Ezek szerint ekkor már halott lehetett – mondta az áldozat szomszédja.

Miodrag M. rendőrként szolgált a boszniai, a horvátországi és a koszovói válságövezetekben is. A hadszintérről hazatérve kezdett megromlani az egészségi állapota, míg végül kénytelen volt elhagyni a szolgálatot és rokkantnyugdíjba vonult. A kollégái segítőkész bajtársként beszéltek róla, aki a fiatalabb rendőröket mindenben támogatta. Szorgalmazta, hogy a rendőrség berkeiben nyíltan beszéljenek és foglalkozzanak az úgynevezett „koszovói szindróma” kérdéskörével, amely számos belügyi dolgozót érint. Sokak szerint Miodrag egyre romló egészségi állapota minden bizonnyal közrejátszott abban, hogy önkezével vetett véget az életének.

Ebben a melléképületben történt az öngyilkosság (Gergely József felvétele)

Ebben a melléképületben történt az öngyilkosság (Gergely József felvétele)