2024. április 23., kedd

Felelősek vagyunk a gyerekekért

Mindig is létezett kortárs-, illetve családon belüli erőszak, a különbség ma annyi, hogy korábban ez tabunak számított.

Most fel merik vállalni az érintettek a problémát, egyre inkább Topolyán is – nyilatkozta Jasmina Zimonjić, Topolya és Kishegyes község Szociális Központjának igazgatónője annak kapcsán, hogy a közelmúltban sajtóvisszhangot kapott egy topolyai kisfiú bántalmazásának története. Az intézmény ebben az esetben is, mint ahogy más hasonló alkalmakkor, meghatározott forgatókönyv alapján jár el.

– A sürgősségire befutó komolyabb személyi sérülést jelentenie kell a dr. Hadzsy János Egészségháznak a belügyi szervek irányába, akik igyekeznek kivizsgálni a körülményeket, kihallgatni a feleket, és értesítenek bennünket a történtekkel kapcsolatban. Ez után meghallgatjuk az érintetteket, és később kapnak értesítést a tanintézmények is az egészről – összegezte az igazgatónő az ilyenkor szokásos eljárást, és elmondta azt is, hogy a Szociális Központ munkatársai nemcsak a gyerekekkel, hanem a szülőkkel is leülnek beszélgetni.

– Felhívjuk az agresszívan viselkedők figyelmét arra, hogy felelősek a tetteikért, és következménnyel jár, ha valamiben hibáznak. Tudni kell azt, hogy a 14 év alatti gyerekek nem vonhatóak felelősségre, ha antiszociálisan cselekszenek, de a szüleik igen – mutatott rá Jasmina Zimonjić, aki elmondta azt is, hogy amennyiben családon belül történik súlyos bántalmazás, erőszak, akkor a Szociális Központ munkatársainak joga van a gyermeket kiemelni abból a közegből. A problémát tovább tudja súlyosbítani, ha kábítószer is belekerül a történetbe.

– Ha már megtörtént a baj, akkor a családi tanácsadónk foglalkozik a felekkel. Abban az esetben, ha már bírósági döntés született egy-egy ilyen esetben, a munkatársaink közreműködnek a büntetés végrehajtását követve, és igyekszünk mindent megtenni annak érdekében, hogy ezek a fiatalok okuljanak, tanuljanak a történtekből. Ez egy hosszadalmas és összetett, rengeteg beszélgetéssel járó folyamat, amit egyik napról a másikra nem lehet megoldani, illetve a család közreműködése elengedhetetlen. Tudni kell azt is, hogy az erőszakosan cselekvő gyermek a családi háttérből hozza magával ezeket a betanult viselkedési mintákat. Mint ahogy a gyerekek nagyon sokat tanulnak a környezetüktől is, ami azt jelenti, hogy mi mindannyian felelősök vagyunk azért, hogy mit lát tőlünk az ifjúság, és hogy milyen példát mutatunk – mutatott rá a Szociális Központ igazgatónője.

– Óriási felelőssége van a szülőknek abban, hogy milyen rajzfilmet néznek meg a gyerekek, és milyen gyakran, játszanak-e a számítógépen, mennyit és mit. A konfliktus egyik lehetséges megelőzése lehet, hogy sportoljanak a gyerekek, vagy foglalkozzanak valamilyen művészeti tevékenységgel, ahol a mindennapos frusztrációt, illetve az agressziót le tudják vezetni. És az sem mellékes, hogy példamutató edzők, tanárok vegyék őket körül, akik értelmet, illetve tiszta célokat adhatnak a gyermekeink számára – nyilatkozta Topolya és Kishegyes Község Szociális Központjának igazgatónője, aki elmondta azt is, hogy szerdánként várja a feleket az intézmény családsegítő tanácsadói szolgálata.