2024. április 25., csütörtök

Tilos a szabadtéri tűzgyújtás

A belügyminisztérium rendkívüli helyzetekkel foglalkozó osztályának szabadkai részlege közleményben figyelmezteti a polgárokat, hogy az elszáradt növényzettől ne égetéssel próbáljanak megszabadulni.

A közlemény kitér arra, hogy az elmúlt hetekben megnőtt a szabadtéri tűzesetek száma, amik veszélyeztetik az emberek biztonságát, ugyanakkor anyagi kárt is okozhatnak. A tűzvédelmi törvény értelmében tilos a tarlók égetése, valamint az elszáradt növényi részek és egyéb szemét elégetése szabadtéren. Ugyanakkor tilos a nyílt láng használata az erdőkben, és az erdők szélétől számított 200 méteres körzetben, kivéve az arra kijelölt, és szabályosan megjelölt helyeken.

A tűzvédelmi törvényben foglaltak megszegése szabálysértési felelősséget von maga után, amiért pénzbüntetések vannak előírva. Jogi személyek esetén 300 000-től 1 000 000 dinárig terjedő büntetés szabható ki, míg a jogi személy felelős személye 10 000 és 50 000 dinár közötti bírsággal sújtható. A vállalkozók büntetése 150 000–500 000 dinár lehet, míg a magánszemélyek esetében a bírság összege 10 000 dinár. Amennyiben a tűz emberéletet veszélyeztet, vagy komolyabb anyagi kárt idéz elő, abban az esetben a tűz okozója büntetőjogi felelősségre vonásra is számíthat – áll a belügyminisztérium rendkívüli helyzetekkel foglalkozó osztályának közleményében.