2024. április 25., csütörtök

Szennyvízcsatorna-építés és strandrendezés

Az adai I. helyi közösség az idén 18 millió dinárból gazdálkodik

Az adai I. helyi közösség tanácsa az idén 13 millió dináros jövedelemre számít a helyi járulékból, valamint további 5 millió dinárt átütemezett a 2018-as költségvetésből. Az idén így a helyi közösség összesen 18 millió dinárból gazdálkodik, amelynek egyik felét szennyvízcsatorna-építésre fordítja, a másik felét pedig egyebek mellett a nyílt csatornahálózat, az utak, a járdák és a zöldövezetek karbantartására, valamint az óvoda, az iskolák, a sportklubok és a művelődési egyesületek támogatására.

Sáfrány Ágnes helyi közösségi tanácselnök és Gecse István titkár elmondta, hogy az idén is részt vesznek a Tisza-parti strand rendezésében, valamint felújítják az II. világháború hőseinek állított emlékművet a postával szembeni parkban, illetve szobrot avatnak az I. helyi közösség épülete előtt.

Gecse István titkár (Csincsik Zsolt felvétele)

Gecse István titkár (Csincsik Zsolt felvétele)

– Az I. helyi közösség az idén 13 millió dináros bevételre számít a helyi járulékból. Az elmúlt évben 5 millió dinár megmaradt a költségvetésben, nem lett kihasználva, mert a szennyvízcsatorna-hálózat kiépítését nem tudtuk folytatni – magyarázta Gecse István. – A helyi közösség tanácsa a legutóbbi ülésén úgy döntött, hogy a Nušić és a Március 8. utcában folytatja a szennyvízcsatorna építését, ami körülbelül 9 millió dinárba kerül. Már kértük a helyi önkormányzatot, hogy írja ki a közbeszerzési eljárást a Március 8. utcára, amit teljes egészében a múlt évről megmaradt összegből finanszíroz a helyi közösség. Azt tervezzük, hogy az év folyamán megépítjük a szennyvízcsatornát a Nušić utcában is, amint rendelkezésünkre áll a szükséges összeg. Emellett szeretnénk elkészíttetni a projektumokat a szennyvízcsatorna kiépítésére a Rado Popović, a Mihajlo Pupin, a Tito marsall, az Ivo L. Ribar, a Jovan J. Zmaj utcára vonatkozóan, hogy a helyi önkormányzat pályázhasson tartományi támogatásra a csatorna kiépítéséhez – közölte a helyi közösségi titkár, aki hozzátette, hogy az idén félmillió dinárt költenek a nyílt csatornahálózat karbantartására, akárcsak a járdák javítására, illetve az általános és a középiskola, valamint a zenede és az óvoda támogatására. Az útjavításokra 300 000 dinárt fordítanak, a zöldövezetek karbantartására 600 000 dinárt, mivel nyolc játszótér található a helyi közösség területén, a helyi művelődési egyesületeket és sportklubokat pedig 800 000 dinárral támogatják. A népkonyha működésére 150 000 dinárt költenek. Március folyamán összesen 50, vagyis háztartásonként 3-3 darab tuját vagy lombhullató facsemetét osztanak szét az igénylők között.

Sáfrány Ágnes tanácselnök (Csincsik Zsolt felvétele)

Sáfrány Ágnes tanácselnök (Csincsik Zsolt felvétele)

Sáfrány Ágnes tanácselnöktől megtudtuk, hogy a közelmúltban az I. helyi közösség tanácsülésén részt vett az adai rendőrállomás új parancsnoka, Petar Milić is, aki beszámolt a terveiről, és válaszolt a tanácstagok kérdéseire, valamint mindenkit arra kért, hogy jelentsék a gyanús dolgokat a rendőrségen, és erről tájékoztassák a lakosságot is. A tanácselnök reményei szerint ezzel egy hasznos együttműködés indult el a rendőrséggel. Sáfrány Ágnes bejelentette, hogy az I. helyi közösség Ada község önkormányzatával és a II. helyi közösséggel közösen rendbe teszi Tisza-parti strandot, hogy az emberek a nyár folyamán kellemes körülmények között fürdőzhessenek. Kiemelte, hogy az I. helyi közösség öt, asztallal egybeépített padot, valamint nádból készített napernyőt vásárolt, amit az idény kezdetéig kihelyeznek a strandra. A töltésről levezető út bal oldalán nyolc férőhelyes parkolót alakítanak ki az autóknak, illetve egy teherautónyi zúzott követ biztosítanak a víkendtelep számára, hogy rendbe hozzák a tél folyamán megrongálódott utat. A postával szembeni parkban szeretnék felújítani a II. világháborús emlékmű talpazatát, amelyet az eredeti márványkő helyett kültéri márványkőutánzattal pótolnának, a helyi közösség épülete előtt pedig Ada község önkormányzatával közösen a Tiszára utaló bronzszobrot állítanak majd fel, egy fiatal adai szobrász alkotását.