2024. április 18., csütörtök
VÍZILABDA

Horvátország a csoportelső

Meglepően meggyőző, 12:9 arányú vereséget szenvedett Horvátországtól a szerb férfivízilabda-válogatott a világliga, illetve Európa-kupa selejtezőjének utolsó fordulójában. Bár a mérkőzésnek a presztízsen és a csoportelsőségen kívül komolyabb tétje nem volt – már korábban eldőlt, hogy mindkét csapat ott lesz az Európa-kupa szuperdöntőjében –, a „szakma” szorosabb találkozóra számított.

Szerbia sokáig nem tudta felvenni a mérkőzés ritmusát, hiába kapta sorra az előnyöket, egyet sem tudott értékesíteni, az első játékrészben a horvát háló érintetlen maradt. Filipovićéknak tizenkét percre volt szükségük az első gól megszerzéséhez, a csapatkapitány ekkor tudta gólra váltani a hetedik fórt. Előbbre azonban nem jutottak, a horvátok percei következtek, Joković után Bušlje élt a lehetőséggel. Mandić szépített, csakhogy a vendéglátó nem engedte ki könnyen kezéből az irányítást, minden szerb gólra érkezett válasz, a nagyszünetre 5:4-re módosult az állás.

A térfélcserét követően Horvátország rendesen rákapcsolt, Szerbia viszont továbbra is szenvedett, sehogy sem találták fel magukat a játékosok, erőlködtek, elhamarkodták a helyzeteket, a lövések nem ültek, rengeteget hibáztak. Savić időkérése sem tett rendet a fejekben, a házigazda elhúzott, állva hagyta a szerbeket (10:6). Az utolsó negyed is hazai találattal indult, ami el is döntötte a mérkőzést. Horvátország így egy ponttal megelőzi Szerbiát a tabellán, és csoportelsőként zárta a selejtezőt.

Az A jelű négyesben Magyarország magabiztos játékkal 24:8-ra legyőzte Máltát.