2024. április 19., péntek

A vajdasági magyar színjátszás királynője

Romhányi Ibi színésznőre emlékeztek Törökkanizsán
Törökkanizsán megkoszorúzták a Romhányi Ibi színésznő szülőházán található emléktáblát

Törökkanizsán megkoszorúzták a Romhányi Ibi színésznő szülőházán található emléktáblát

A vajdasági magyar színjátszás királynőjére, Romhányi Ibi (1939–2002) színésznőre emlékeztek Törökkanizsán. A pályatársak, a tisztelői, a rokonság és számos helybeli polgár részvételével kedden este a törökkanizsai könyvtárban emlékestet tartottak a színésznő születésének 80. és hivatalos színészi pályafutásának 60. évfordulója alkalmából.

Az est vendégeit (Káich Katalin, Kovácsa Frigyes, Siflis Zoltán, Venczel Valentin, Vicsek Károly) és az érdeklődő közönséget Újhelyi Nándor, a képviselő-testület elnöke köszöntötte, majd dr. Káich Katalin prof. emeritus méltatta a színésznő munkásságát.

– Romhányi Ibi egyszeri és megismételhetetlen színésznő volt. A színházi csodateremtés misztériumának a birtokában volt. Az élő előadás csodáját csak a színpadi színész tudja visszaadni. A művész szellemi és lelki szinten kommunikál velünk. Ma is vannak kiváló színésznők, de kimagasló tehetség minden száz évben születik, aki bearanyozza a színházi világot. Korán ment el, de a megvalósított életművet gazdag, kerek egésznek tekinthetjük. Fizikai létének hiánya jelen van, de szellemi hagyatéka velünk, bennünk él.

Venczel Valentin, az Újvidéki Színház igazgatója kezdő színész korában pályatársa volt Romhányi Ibinek:

– Közösségteremtő erejű, csodálatosan tehetséges, a megformált karakterekkel tökéletesen azonosulni tudó karizmatikus színésznő volt. Közösség és közönségteremtő művész volt. A mai színházban a közönséget megosztó színészek a menők. A hetvenes és nyolcvanas évek vajdasági színjátszása az európai színházi trend csúcsa volt. Sajnos a mai színház az akkori színházhoz képest elidegenedett, olyan, amilyen elidegenedett világban élünk. Ezért is tartom nagyon fontosnak és értékesnek az olyan együttléteket, közösségi megmozdulásokat, mint amilyen a törökkanizsai könyvtárban megtartott, Romhányi Ibinek szentelt emlékest – mondta a színházigazgató.

A művésznő gazdag színházi pályájából, az Újvidéki Televízió archívumában őrzött felvételekből Vicsek Károly filmrendező állított össze egy válogatást. Annak idején minden színházi előadást rögzítettek, a művésznő fantasztikus színházi teljesítményét ma is megcsodálhatjuk a felvételeken, bár ez nem lehet ugyanaz az az élmény, amit egy élő színházi produkció nyújt a nézőnek.

A Vajdasági Színházi Múzeum monográfiakiadói tevékenysége keretében a kiemelkedő színházi egyéniségekről, köztük Romhányi Ibi színésznőről szóló monográfia megjelentetését tervezi, ehhez kért támogatást a helyi önkormányzattól és a Magyar Nemzeti Tanácstól dr. Káich Katalin, a magyar szerkesztőség vezetője, aki javasolta egy Romhányi Ibi nevét viselő színészi életműdíj megalapítását is.

A megemlékezésen jelen volt Hajnal Jenő, az MNT elnöke, Jerasz Anikó, az MNT Végrehajtó Bizottságának elnöke, Orosz Urbán Csilla alpolgármester, Sárközi István, az MNT kulturális bizottságának elnöke, Kormányos László tartományi képviselő, Kobrechel Éva, a csókai MOK igazgatója és mások.