2024. április 25., csütörtök

Nem oldottak meg minden problémát

Konstruktívnak minősítette a magyar miniszterelnökkel folytatott megbeszélését az Európai Néppárt (EPP) parlamenti frakcióvezetője és csúcsjelöltje tegnapi budapesti sajtótájékoztatóján. Manfred Weber ugyanakkor hozzátette: Orbán Viktorral sok mindenről beszéltek, de nem oldottak meg minden problémát.

„Vannak alapvető értékek, amelyeket az EPP minden tagpártjának, így a Fidesznek is tiszteletben kell tartania” – mondta a nagy sajtóérdeklődéssel várt, de nem sajtónyilvános találkozó kapcsán a Dohány utcai Zsinagógában tett látogatásakor Weber.

Manfred Weber (jobbról) és Heisler András (Fotó: MTI)

Manfred Weber (jobbról) és Heisler András (Fotó: MTI)

Az EPP csúcsjelöltje kijelentette azt is, fenntartja a korábban kikötött három feltételét a Fidesszel való további együttműködéséhez: a magyar kormánypártnak minden Brüsszel- és EU-ellenes kampányt be kell szüntetnie, el kell távolítani a Brüsszel-ellenes plakátokat és garantálnia, hogy a jövőben sem lesznek ilyen kampányok. A másik két feltételről már engedékenyebben fogalmazva Weber elmondta, jó megoldásnak tartaná, ha a magyar kormányfő bocsánatot kérne azokért a problémákért, amelyeket az EPP más pártjainak okozott. A harmadik feltétellel kapcsolatban leszögezte: alapvető érték a tudomány szabadsága, ezért Budapesten továbbra is biztosítani kell a Közép-európai Egyetem működését.

„Ismét szeretném hangsúlyozni, hogy politikus vagyok, hidakat kell építenem, nem konfliktusokat kreálnom. Ezért a fenti kérdések megoldására törekszem” – zárta rövid beszámolóját Manfred Weber a PestiSrácok tudósítása szerint.

Az EPP csúcsjelöltje a magyar miniszterelnökkel való budapesti találkozója mellett – ami érkezése fő célja volt – két szimbolikus üzenettel bíró látogatást is tett a magyar fővárosban. Budapestre érkezésekor még délelőtt a CEU-t kereste fel, ahol megbeszélést folytatott Michael Ignatieff rektorral. Mint ismeretes, Weber három feltételének egyike volt, hogy a magyar jobboldali sajtóban sokszor csak Soros-egyetemként emlegetett Közép-európai Egyetem „továbbra is Budapesten maradhasson”, és hogy szavatolják az oktatási intézménynek az amerikai diplomák kiadásának a lehetőségét. (A korábban bejelentettek szerint a neves egyetemnek az amerikai diplomákat kiosztó részlege távozna Bécsbe.)

A CEU a találkozó után közleményt adott ki, amelyben a következők szerepeltek: „Weber Úr azért érkezett, hogy megbeszélje, hogyan biztosítható a CEU amerikai akkreditációjú intézményként való működése Magyarországon. A CEU támogatja Weber Úr kezdeményezését, és várja a Manfred Weber és Orbán Viktor közötti találkozó eredményét. Ám mivel a magyar kormány által hozott törvény értelmében a CEU nem vehet fel új diákokat az amerikai akkreditációjú programjaiba, a CEU az eddigi terveit követve továbbra is arra készül, hogy a következő tanévben az amerikai akkreditációjú programjait Bécsben indítja el.”
Az EPP csúcsjelöltje az Orbán Viktorral folytatott megbeszélés után a Dohány utcai zsinagógába látogatott, ahol találkozott Heisler Andrással, a Mazsihisz elnökével.

Az MTI szerint a politikus, miután a zsinagóga kertjében, az Emanuel-emlékfánál elhelyezte az emlékezés kövét, azt mondta, „azért vagyok itt, hogy világossá tegyük: amikor európai politikával foglalkozunk, figyelembe vesszük a kisebb közösségeket is”. Hozzátette: egész Európában növekszik az antiszemitizmus, és a politikusoknak egyértelműen ki kell állniuk amellett, hogy mindenki szabadon gyakorolhassa vallását.

Manfred Weber örömét fejezte ki, hogy Magyarországon erős zsidó közösség van, amely fejlődik.

Lapzártánkig a miniszterelnöki sajtóiroda nem adott ki közleményt az Orbán–Weber találkozóról.