2024. március 29., péntek

Jobbá vált a beruházási légkör

A beruházóknak az eddigieknél nagyobb jogbiztonságra van szükségük

Dubravka Negre, az Európai Beruházási Bank nyugat–balkáni részlegének vezetője a korábbiakhoz képest jobbnak tartja a beruházási légkört Szerbiában. Az N1 tv-nek nyilatkozva azt is elmondta, hogy a döntéshozóknak a jövőben elsősorban a beruházók jogbiztonságát kellene magasabb szintre emelniük, de a közvállalatok átalakítását sem kellene tovább elodázniuk.

Mindemellett fontos lenne, hogy növekedjen a beruházások száma, úgy az állami, mint a magán beruházásoké, valamint a beruházási minősítésnek is jobbá kellene válnia, magyarázta a szakértő, hozzátéve, hogy az elmúlt tíz év eredménye azt bizonyítja, hogy Szerbia sikeresen küzdött meg a gazdasági világválság következményeivel.

A gazdasági mutatók és a költségvetési konszolidáció tekintetében több mutatót is rekordjellegűnek lehet nevezni, emelte ki Dubravka Negre, mondván, hogy az elmúlt tíz év legfontosabb reformjellegű lépése a csatlakozási tárgyalások megkezdése volt.

A tárgyalási fejezetek megnyitása a gazdasági életben is érezteti hatását, hangsúlyozta a szakértő, a továbbiakban pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy ha Szerbia csupán két hellyel lép előrébb a beruházási besorolást mérő listákon, azzal kedvezőbb feltételek mellett adósodhat el a pénzügyi piacon, ennek hatását pedig a magán- és az állami szektor is megérzi.

A tervezett beruházások az idei költségvetés 40 százalékát teszik ki, noha tudvalevő, hogy a fejlődő országokban ennek az aránynak nagyobbnak kell lennie, magyarázta Negre, majd arra is figyelmeztetett, hogy a megoldatlan bilaterális kérdések kedvezőtlenül befolyásolják a térség stabilitását és a külföldi beruházók befektetési hajlandóságát.

Negre a folytatásban megerősítette, hogy az Európai Beruházási Bank hamarosan aláírhatja a szerződést a NišPločnik autópálya kiépítéséről. A projektum kivitelezése még az év vége előtt elkezdődhet.