2024. április 20., szombat

A boldog és sikeres végkifejlet felé haladva

Mezőgazdasági témájú workshopot tartottak a hétvégén Zentán

A Mezőgazdasági vállalkozások versenyképességének fönntartható erősítése alternatív növények termesztésbe vételével és/vagy új, nagy hozzáadott értéket képviselő termékek fejlesztésével egy Magyarország–Szerbia határon átnyúló IPA együttműködési program, amelynek vezető kedvezményezettje a magyarországi Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ, további partnerei magyarországi részről a Lavina Alapítvány és a Gabonakutató Nonprofit Kft., szerbiai részről pedig az Újvidéki Egyetem Mezőgazdasági Kara, az Európai Ügyek Alapja és a Kertészek Egyesülete, Zenta. A program keretében szombaton workshopot szerveztek a zentai Dr. Berényi János Agrárinnovációs Irodában.

Somogyi Norbert megnyitja a rendezvényt (Szögi Csaba felvétele)

Somogyi Norbert megnyitja a rendezvényt (Szögi Csaba felvétele)

A rendezvényt megnyitó Somogyi Norbert hangsúlyozta, rendkívül fontosnak tartja ezeket a találkozókat, hiszen itt a szakemberek kicserélhetik mindazokat az új tapasztalatokat és eredményeket a projekttel kapcsolatban, amelyek ahhoz szükségesek, hogy egy boldog és sikeres végkifejlet felé haladjanak, miközben a határ két oldalán élő kutatók és gazdálkodók egyre közelebb és közelebb kerülhetnek egymáshoz. Az eseményen a következő előadásokra került sor: A márkaépítés folyamata (Muhi Béla), Az alternatív növények és termékeik export-import lehetőségei (Lengyel Csaba), Az alternatív növények piaci helyzetének ismertetése (Kovács Sárkány Hajnalka és Balogh Péter), A projekthez kötődő tananyagok szerkezete és elkészítésük módszertana (Námesztovszki Zsolt). Ezt követően szó esett még az argentínai fűszerpaprika-termesztésről és -feldolgozásról is, valamint sor került fiatal magyarországi kutatók bemutatkozására, termékismertetésre, kóstolásra és értékelésre.

Az eseményt követően Lengyel László, a Zentai Kertészek Egyesületének elnöke nyilatkozott lapunknak a projektumról és annak fő célkitűzéseiről.

Lengyel László házigazdaként köszönti a vendégeket (Szögi Csaba felvétele)

Lengyel László házigazdaként köszönti a vendégeket (Szögi Csaba felvétele)

– A mai nap folyamán olyan műhelymunka zajlott, amelyben a projektum kutatói találkoztak, és a Kertészek Egyesülete által vállalt programtevékenységeket mutattuk be, ami nem más, mint az alternatív növények – mint például a fűszerpaprika, a batáta, az alternatív hüvelyesek vagy a tönkölybúza – termeszthetőségével és a belőlük készült termékek eladásával, export-import piackutatással, valamint a márkaépítés folyamatával kapcsolatos feladatok elvégzése. A kutatókat az Újvidéki Egyetem Mezőgazdasági Kara, a magyarországi Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ és a Gabonakutató Nonprofit Kft. adja. A piackutatást és gazdasági elemzést pedig magyarországi részről a Lavina Alapítvány, szerbiai részről pedig a Kertészek Egyesülete végzi. Nagyon fontosnak látjuk, hogy most, a vegetációs év kezdetekor, amikor megindulnak a projekthez kötődő bemutató parcellák kialakítása, a felmérések és az adatgyűjtések, mindkét fél lássa a másik országra vonatkozólag, hogy a növényekkel kapcsolatban mi most az ágazati helyzet, és milyen típusú termékek készíthetők majd ezekből, hogyan fog mindennek az arculata kinézni. Szintén fontos, hogy a ma itt elhangzott szakmai előadásokból tananyag készül, részben egyetemi hallgatók, részben azon gazdálkodók számára, akik ilyen növények termesztésével szeretnének foglalkozni. Mindez tartalmazni fogja a teljes termesztéstechnológiát, valamint egy üzleti tervet, gazdasági elemzést is. Előadható lesz tantervi formában, ugyanakkor elérhető lesz online is – magyarázta Lengyel László, akitől megtudtuk továbbá azt is, hogy a projektum következő szakaszaként terveznek nyílt napokat, amelyek során a parcellákon meg lehet majd tekinteni a szóban forgó növénykultúrákat. Ezekre meghívást kapnak majd a gazdálkodók, így a szerb és a magyar termesztői réteg találkozhat és kapcsolatokat építhet ki egymással.