2024. április 20., szombat

Újvidéken járt a kanadai nagykövet

Miloš Vučević polgármester a városházán ünnepélyes keretek között fogadta Kati Csabát, Kanada belgrádi nagykövetét.

Kati Csaba megköszönte a vendéglátást, a napokban tartják meg országszerte a frankofónia napjait, a program keretében Kanada belgrádi nagykövete előadást tartott az Újvidéki Egyetemen a nők egyenjogúságáról, valamint a nők szerepéről a tudományban. A nők egyenjogúságának a hirdetése Kanada és a Frankofón napok prioritásai közé tartozik.

Újvidék polgármestere és a kanadai nagykövet egyetértettek abban, hogy szoros kapcsolatok alakultak ki Kanada és Szerbia között, a közös történelmi-kulturális hagyományok pedig serkentik a két ország közötti diplomáciai együttműködést. A találkozó résztvevői egyetértettek abban is, hogy a két ország kapcsolatai felfelé ívelő tendenciát mutatnak. Kati Csaba hangsúlyozta, az Európa Ifjúsági Fővárosa cím elnyerése kiváló példa arra, hogyan működhet együtt sikeresen a városi hatalom és a civil szektor. A kanadai nagykövet megdicsérte Újvidék multikulturális hagyományát, és kiemelte: a tartományi főváros, csakúgy mint Kanada, megbecsüli és ápolja a különböző nemzetek békés együttélését.

Újvidék polgármestere hangsúlyozta, hogy Újvidék modern európai város, jelentős gazdasági potenciállal rendelkezik, és egyre több külföldi befektető határozza el magát arra, hogy a tartományi székvárosban üzleteljen. Vučević hozzátette: városunk nyitott mindenfajta befektetés irányában, ezért szívesen látják azokat a kanadai vállalatokat is, amelyek itt szeretnének befektetni, üzletelni.

Kati Csaba kiemelte a kulturális együttműködés és a dialógus jelentőségét, Szerbia és Kanada polgárai ugyanis így ismerhetik meg legjobban egymást. Ilyen módon lehet a legjobban fejleszteni a két ország együttműködését, főként az oktatás, a környezetvédelem és a gazdaság terén.