2023. április 2., vasárnap

A szennyvíztisztító jelenthet megoldást

A környezetvédelem kérdése minduntalan háttérbe szorul – a Krivaja szennyezéséről Miklós Csongort, az Arcus Környezetvédő Egyesület alelnökét kérdeztünk

A Krivaja patak szennyezése az idő múlásával, a szennyezés meg nem szüntetésével egyre súlyosabb gondot jelent.

A folyócska egyes szakaszain elviselhetetlen bűzfelhő száll fel a vízről, a víz színe pedig meg sem közelíti a normálist. Mindez annak a következménye, hogy a Krivaja rengeteg tisztítatlan szennyvizet szállít, mely túlnyomórészt ipari szennyvíz, de nem szabad megfeledkeznünk a háztartási szennyről sem, ami vizsgálatokkal kimutatható. Ennek tudatában nem illik csupán a fehérjefeldolgozó üzem és a vágóhidak felé mutogatni, amíg a lakossági szennyezés is aktívan közrejátszik a patak vizének és élővilágának tönkretételében. A probléma, mint azt tudjuk, nem tegnapról mára alakult ki. A topolyai Arcus Környezetvédő Egyesület már hosszú évekkel ezelőtt számos beadvánnyal fordult az illetékesekhez.

Miklós Csongor, az Arcus Környezetvédő Egyesület egyik alapító tagja, jelenlegi alelnöke és médiafelelőse a témával kapcsolatban nem először válaszolt kérdéseinkre.

– Egyesületünk természetesen elítéli a fennálló szennyezést. Ezzel szoros összefüggésben van, hogy Szerbia-szerte megoldatlan a szennyvíz problémája és a szennyvíztisztítás. A szerb kormány gyakorlatilag kimondta, hogy az ipar és a mezőgazdaság mindenekfelett áll, és sajnos a környezetvédelem minduntalan háttérbe szorul. Az Arcus Környezetvédő Egyesület és az utóbbi időben más szervezetek is intenzíven tiltakoznak a szennyezés ellen, és rámutatnak a problémára. A felügyelőségek büntetéseket rónak ki, de az ipari szennyezők a törvény adta kiskapukat kihasználva cselekszenek. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy ők büntetés gyanánt időről időre bizonyos összegeket fizetnek az államnak. A helyzet siralmas. Az illetékesek röviden és tömören nem végzik a munkájukat. A felügyelőségre és a minisztériumokra és a többi kormányilletékesre gondolok. A helyi illetékesek felelőssége az, hogy politikai és szakmai fórumokon folyamatosan rámutassanak a helyzet tarthatatlanságára. Más sajnos nem marad, csak az, hogy a civil szervezetek a polgárokkal karöltve tiltakozzanak.

Az ipari szennyezés mellett kimutatható a kommunális szennyezés is a Krivaja vizében, amiért a vágóhidakat és a fehérjefeldolgozót nem okolhatjuk. Ennek kapcsán az Arcus alelnöke a követezőket mondta:

– Erre vonatkozólag voltak mérések, amelyek kimutatták, hogy a lakossági szennyezés is gondot jelent, habár még mindig nem akkora arányban, mint az ipari. Természetesen ezt sem pártolom, de addig, amíg Szerbia állami, gazdasági és politikai szinten nem fektet be szennyvíztisztítókba, addig ez a helyzet sajnos marad. A topolyai, bajsai, kishegyesi polgároknak ugyan nem vigasz, de a Krivaja mellett többek között a Dunával is ez történik – mondta Miklós Csongor.

Mint arról lapunk hasábjain beszámoltunk, Kislinder Gábor községi elnök bejelentette, hogy a topolyai szennyvíztisztító jelentős része még az idén elkészül, és ígéretet tettek a város területén működő főbb szennyezők is bizonyos előtisztítók építésére. Ennek tudatában reménykedhetünk abban, hogy belátható időn belül megszűnik a mértéktelen szennyezés, kitisztul a víz, és fellélegezhetnek a folyó partján élők.