2024. március 29., péntek

Empátiával és tudásvággyal a közegészségért

Jelena Pavlović szabadkai gyógyszerész kapta a Vajdasági Gyógyszerészek Egyesületének elismerését

A Vajdasági Gyógyszerészek Egyesülete Dr. Jovan Tucakov-díjban részesítette Jelena Pavlović gyógyszerészt, a Szabadkai Gyógyszertárak tájékoztatással megbízott vezetőjét a gyógyszerészetben nyújtott kimagasló teljesítményéért a 2018-as évben. A díjazottal a hivatásáról, valamint a szakmájában elért eredményeiről beszélgettünk.

Mit jelent önnek ez az elismerés?

– Ez a díj számomra nagy megtiszteltetés, de úgy gondolom, hogy ez ugyanúgy megtiszteltetés és dicséret a Szabadkai Gyógyszertáraknak is, mert én egy munkaközösség része vagyok. Mindent, amit eddig a munkám során elértem, nem tudtam volna egyedül megtenni.

Miért a gyógyszerészetet választotta a hivatásának?

„A gyógyszerészek befolyásolni tudják a lakosság közegészségét” – Jelena Pavlović a Dr. Jovan Tucakov-díjjal (Fotó: Patyi Szilárd)

„A gyógyszerészek befolyásolni tudják a lakosság közegészségét” – Jelena Pavlović a Dr. Jovan Tucakov-díjjal (Fotó: Patyi Szilárd)

– A gyógyszerészeti karra elsősorban azok iratkoznak be, akik empátiával viszonyulnak embertársaik felé. Emellett fontos a tudásvágy és a kihívások, amelyeket ez a hivatás nyújt. A gyógyszerészet különböző területein kipróbáltam magam, és mindenhol tanultam valami újat. A Nagybecskereki Gyógyszertáraknál kezdtem el dolgozni, aztán gyógyszergyárban helyezkedtem el. Ez után egy gyógyszerészeti nagykereskedésben dolgoztam, amely Vajdaság gyógyszerellátásáról gondoskodott. Innen visszakerültem a gyógyszertárakhoz, ahol az utóbbi tíz évben dolgozom.

Mi a legnagyobb kihívás az ön számára ebben a szakmában?

– Számomra a kezdetek óta az jelentette a legnagyobb kihívást, hogy rengeteg új területtel kellett megismerkednem. Így például, amikor a gyógyszergyárban voltam, dolgoztam többek között a raktárban, részt vettem a gyógyszergyártásban vagy éppen a krémek és kenőcsök gyártásában. Sok mindent megtanultam, és elsajátítottam az operatív eljárásokat is. Amikor a nagykereskedéshez kerültem, sokat dolgoztam a vevőkkel, sokat voltam terepen. Itt megismerkedtem a kollégáimmal Vajdaság legeldugottabb helyein. Ez szintén érdekes része volt a munkámnak. A legtöbb lehetőséget a kibontakozásra azonban az utóbbi tíz évben itt a Szabadkai Gyógyszertáraknál kaptam. Lehetővé tették számomra, hogy befejezzem a specializációt gyógyszerészeti közgazdaságtanból, majd az ott szerzett tudást a gyógyszertáraknál alkalmaztam. Elemzéseket készítettem a beszerzésről, az eladásról, a megmaradt készletekről, a lehetséges rendelésekről, havi szintre lebontva. Ezek az elemzések lehetővé tették, hogy bizonyos tekintetben az intézmény fejlődjön. Emellett vezetője voltam több projektumnak. Például én vezettem azt a projektumot, amely bevezette azt a számítógépes programot, amely ellenőrzi a gyógyszerek kölcsönhatásait, és a Lexicomp elnevezésű világbázison alapul. Ezt a bázist most is használjuk munkánk során, szinte az összes gyógyszertárunkban.

Mik a jövőbeni tervei? Mi az, amit még el szeretne érni a szakmájában?

Jelena Pavlović munka közben (Fotó: Patyi Szilárd)

Jelena Pavlović munka közben (Fotó: Patyi Szilárd)

– Jelenleg legjobban szeretnék segíteni a saját szakmámnak. Azt akarom elérni, hogy a közösségen belül emelkedjen a gyógyszerészek szerepe. Ehhez szerintem elengedhetetlen, hogy először mi, gyógyszerészek felismerjük azt, hogy mi az egyik első láncszem vagyunk az egészségvédelem területén. Nagy tudásunk van, naponta segítünk az embereknek, hiszen mi vagyunk a legelérhetőbb egészségügyi dolgozók. Úgy vélem mi, gyógyszerészek sem értékeljük eléggé magunkat. Jelenleg az jelenti számomra a legnagyobb kihívást, hogy a döntéshozóknál elérjem, hogy a gyógyszerészet jelentőségének növelésén munkálkodjanak. Ez azért fontos, mert a gyógyszerészek befolyásolni tudják a lakosság közegészségét.

A lakosság közegészségével kapcsolatban felmerül az a kérdés, hogy a gyógyszerekkel és a gyógyszeriparral kapcsolatban mostanában sok az internetes álhír. Erről mi a véleménye?

– A mai világban számítógép és okostelefon segítségéével mindenki számára gyorsan elérhetőek az információk. Minden attól függ, hogy hol keressük az információkat, és kinek hiszünk. Nagyon sok forrás van, és ezek közül nagyon sok a megbízhatatlan információ. Ha valaki bejön hozzánk a gyógyszertárba, akkor mi is bizonyos kérdéseket internetes kereséssel oldunk meg, de mi ismerjük a szakhonlapokat, és hogy melyek azok az adatbázisok, amelyek megbízhatóak. Aki nem szakmabeli, annak veszélyes az internetes keresés, mert akár káros tanácsokra is ráakadhat. Ezért azt tanácsolom, hogy ha kérdésük van, forduljanak orvoshoz vagy gyógyszerészhez. Nálunk még időpontot sem kell foglalni, ha kérdésük van, vagy a gyógyszerterápiájukat szeretnék ellenőrizni. Az ilyen jellegű kérdésekkel még a Szabadkai Gyógyszertárak hivatalos Facebook-oldalán is megkereshetnek bennünket.