2024. március 29., péntek

Facsere a Branislav Nušić utcában

A Szabadkai Városi Közigazgatás kommunális ügyek szolgálata közleményében arról értesíti a közvéleményt, hogy a központban lévő Branislav Nušić utcában hamarosan megkezdik a fasor rendezését, vagyis sor kerül a fák cseréjére. Az említett utcában számos üzlet és vendéglátóipari egység található, és emiatt a területen sűrű gyalogosforgalom bonyolódik le.

(Fotó: Benedek Miklós)

(Fotó: Benedek Miklós)

A Branislav Nušić utcában lévő fákat rendszeresen gondozzák, viszont az évek előrehaladtával a növények megöregedtek, az ágak erős szél hatására törnek, és veszélyt jelentenek mind a járókelőkre, mind pedig az autókra és épületekre, ezenkívül a gyökerek a járdát több helyen megemelték. A fák egy része az elmúlt időszakban a szárazság és a betegségek miatt elpusztult. Az utcában jelenleg hárs, juhar és szibériai szil található. A meglévő növények helyére gömbkoronájú csepleszmeggyet (Prunus Cerasus „Globosa”) telepítenek, amelyek dekoratív megjelenésükkel a tervek szerint vonzóbbá teszik az utcát.

A csepleszmeggyfák telepítése alkalmával figyelmet fordítanak arra is, hogy a növények számára lehetővé tegyék a megfelelő víz- és tápanyagellátást. Az utcában 15 fát ültetnek ki. A meglévő fák eltávolítása, és az újak kiültetése kedvező időjárási körülmények esetén március 13-a és április elseje között történik meg. A járdákon a szükséges szabványos nyílások kialakítása május elsejéig befejeződik – áll a kommunális ügyek szolgálatának közleményében.