2024. április 19., péntek

A kalifátus az utolsókat rúgja

A támadók parancsot kaptak a hírhedt terrorállam maradékának felszámolására

Rövid idő kérdése már csak az Iszlám Állam (IÁ) által alapított és működtetett kalifátus elsöprése. A támadók ugyanis megkapták a parancsot a terrorállam Délkelet-Szíriában megmaradt utolsó darabkájának, a baghúzi enklávénak a felszámolására.

Megindulhat a végső roham az Iszlám Állam ellenőrizte szíriai területek utolsó maradványa ellen. A támadók már megkapták az indulási parancsot a néhány falut, tanyát és kisebb termőterületet felölelő baghúzi beékelődés (enklávé) felszabadítására.

A terület a délkelet-szíriai Deir-ez-Zór tartományban található, az iraki határ közelében, s több száz dzsihadista védi. A civilek a hét végéig valószínűleg elhagyták Baghúzt. Becslések szerint az utóbbi bő egy hónapban több tízezren – köztük a terroristák családtagjai – távoztak a településről és környékéről. A tömeget egy menekülttáborba irányították.

Baghúz városka és az azonos nevű térség elfoglalásával végleg megszűnne az IÁ által 2014-ben létrehozott – ám senki által el nem ismert – „ország” (az úgynevezett kalifátus), amely fénykorában magába foglalta Szíria keleti és Irak nyugati részének jelentős részét. Az utóbbi állam már tavaly fölszámolta a területére átnyúló kalifátus-részt.

Az iszlamista terroristák évekig működtették saját államukat, amelyet nemzetközi összefogással, továbbá a helyi kormányerők és a kurdok bevonásával sikerült szétzúzni.

A szíriai harcokban is kiemelt szerep jutott az Egyesült Államok támogatását élvező kurdoknak, akik az IÁ harcosainak legyőzésével, elűzésével kiterjedt területeket vontak ellenőrzésük alá. (Főként az Eufrátesztől keletre.)

Az utolsó offenzívában, vagyis a baghúzi enklávé elleni hadjáratban is a többségében közösségük tagjaiból szervezett Szíriai Demokratikus Erők (SDF) járnak az élen. Katonáik már korábban körbezárták a terrorszervezet fegyvereseit, akik közül időközben csaknem négyezren megadták magukat. Az enklávéban maradt társaiknak erre már kicsi az esélyük, hiszen az ellenük küzdő koalíció a végső offenzívában aligha fogja kímélni őket.
Korábban még többször leállította az előrenyomulást, hogy a polgári személyek elmenekülhessenek. A civilek távoztak is, így az ostromlók aligha kímélik majd a kalifátus egyetlen maradványának védőit.

Az IÁ hírhedt országa nyilvánvalóan az utolsókat rúgja. Hamarosan el is tűnik, elveszti minden területét, ám a terroristák egy része megmarad. Szétszórtan Szíriában és a világban, ahol merényletekre, emberrablásokra vállalkozhatnak.

A nyolc éve kezdődött szíriai háború is a végéhez közeledik. A hatalmas pusztítást szenvedett ország azonban idegen hatalmak (mindenekelőtt Oroszország és Irán) befolyása, felügyelete alá került. Kérdés, ki fizeti majd az újjáépítést. A halottak számáról ugyan vita folyik (Damaszkusz „csak” néhány tízezerről tud, a külföldi szervezetek csaknem 300 ezerről, vagy még többről), ám abban mindenki egyetért: az anyagi kár óriási.

Bassár el-Aszad szíriai elnök szerint csak a lerombolt infrastruktúra helyreállítása mintegy 400 milliárd dollárba kerül, a munka pedig akár tizenöt évig is eltarthat. Az ENSZ valamivel óvatosabb becslést fogalmazott meg. Szerinte a háború első hét éve legalább 388 milliárd dollár kárt okozott Szíriában.