2024. április 19., péntek

Varadkar: az ír pótmegoldást nem gyengítik a jogi garanciák

A jogilag kötelező erejű biztosítékok, amelyeket az Egyesült Királyság kiharcolt az Európai Uniótól, nem gyengítik az ír-északír pótmegoldást(backstop), vagy annak az Ír-szigeten belüli határellenőrzés elkerülésében betöltött szerepét - közölte kedden Leo Varadkar ír miniszerelnök.

A brit képviselők kedden szavaznak ismét a kiválási egyezményről - mindössze 17 nappal az előtt, hogy esedékes lenne Nagy-Britannia kilépése az EU-ból (Brexit).

Hétfőn, az utolsó pillanatban tartott egyeztetések után Theresa May brit miniszterelnök három dokumentumot jelentett be, amelyek szerinte rendezik a novemberben tető alá hozott Brexit-megállapodás legvitatottabb pontját, az ír-szigeti pótmegoldás ügyét.

Ezen jogilag kötelező erejű biztosítékoknak az elfogadása nem nyitja újra a kiválási egyezményt, és nem gyengíti a pótmegoldást vagy annak alkalmazását. Annyit mond ki, hogy jóhiszemben, közösen fogunk dolgozni az olyan jövőbeni kapcsolatokért, amelyek biztosítják, hogy teljesüljenek a pótmegoldás céljai, különösen a határellenőrzés elkerülése - mondta Varadkar egy televíziós beszédben. Hozzátette azt is, reméli, hogy a megállapodást jóváhagyja a londoni parlament alsóháza. Theresa May és Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke hétfő éjszakai strasbourgi találkozójukon fogadtak el jogilag kötelező erejű biztosítékokat a brit belpolitikai konfliktus alapját képező, úgynevezett ír-északír pótmegoldás ügyében. A megállapodással az Egyesült Királyság rendezett körülmények között távozna az EU-ból, ha a brit parlament kedd este elfogadja.

A röviddel éjfél előtt tartott közös sajtótájékoztatón Juncker elmondta, hogy nem nyitották újra a londoni parlament által már elutasított kiválási szerződést, a kötelező erővel bíró jogi csatolmány csupán kiegészíti.

Kiemelte, egyeztetett az ír miniszterelnökkel, aki közölte, hogy kormánya kész támogatni a megállapodást. Megerősítette továbbá, hogy a pótmegoldás életbe léptetésére kizárólag legvégső esetben kerülhet sor, és akkor is csak addig lenne hatályban, amíg szigorúan szükséges. Élesítése esetén bármelyik félnek joga lesz egyoldalúan kilépnie az egyezményből, amennyiben a másik fél rosszhiszeműen jár el - tette hozzá Juncker.