2024. április 20., szombat

A CDU és a CSU döntésén fog múlni

Weber a két német testvérpárt egyeztetett álláspontját képviseli – Angela Merkel is megszólalt a Fidesz kizárásának a kérdésében

A német Kereszténydemokrata Unió (CDU) a magyar fél válaszára vár a Fidesz európai néppárti (EPP-) tagsága körüli vitában – mondta a párt főtitkára hétfőn Berlinben az elnökség álláspontját ismertetve.

Paul Ziemiak a CDU elnökségi ülése után tartott tájékoztatón elmondta, hogy a tanácskozás napirendjén szerepelt a Fidesz EPP-tagsága körüli vita, amellyel kapcsolatban megállapították, hogy Manfred Weber, a testvérpárt bajor Keresztényszociális Unió (CSU) politikusa, az EPP európai parlamenti (EP-) választási csúcsjelöltje „mindent elmondott, amit az ügyben el kellett mondani, és most be kell várni Budapest reakcióját”.

Kiemelte, hogy Manfred Weber a CDU és a CSU elnökével egyeztetve foglalt állást a vitában.

Arról is szólt, hogy a CDU a vita valamennyi lehetséges kimenetelére, „minden opcióra felkészült”.

A magyar kormány tájékoztató kampányáról szólva kifejtette: „a helyzet viszonylag egyszerű, megéltünk egy magyarországi plakátkampányt, amelyet elfogadhatatlannak neveztünk, Manfred Weber pedig Orbán Viktor és a Fidesz elé terjesztette egyeztetett követeléseit, és most várunk a reakcióra”.

Manfred Weber fontosnak nevezte, hogy a Fideszt vezető magyar kormányfő, „Orbán Viktor elkötelezze magát az EPP értékei mellett, amelyek összekötnek minket Európában, ezért most várjuk Budapestről a jelzést, hogy osztják-e ezeket az értékeket” – mondta a CDU főtitkára.

Azokkal az újságírói kérdésekkel kapcsolatban, hogy a CDU hajlandó lenne-e támogatni a Fidesz EPP-tagságának megszüntetését, és tart-e attól, hogy ebben az esetben a Fidesz vezetésével létrejön egy újabb pártcsalád, Paul Ziemiak elmondta, hogy a további megbeszéléseket egymás között és nem a sajtó előtt folytatják, és a CDU elnöksége nem foglalkozott hipotetikus kérdések megválaszolásával és spekulációkkal.

MA TÁRGYAL WEBER ÉS ORBÁN

Orbán Viktor és Manfred Weber 2015-ben Budapesten (Fotó: Beta/AP)

Orbán Viktor és Manfred Weber 2015-ben Budapesten (Fotó: Beta/AP)

Manfred Weber, aki ma Budapesten megbeszélést folytat Orbán Viktorral, múlt héten egy interjúban kifejtette, hogy a Fidesz EPP-tagságának megszüntetését három feltétel teljesülése esetén lehet elkerülni. Az első feltétel az, hogy Orbán Viktor azonnal és végérvényesen leállítja kormánya Brüsszel elleni kampányát. A második feltétel az, hogy bocsánatot kér az EPP tagpártjaitól. A harmadik feltétel az, hogy biztosítja a Soros György által támogatott Közép-európai Egyetem (CEU) megmaradását Budapesten, és azt is, hogy az intézmény ismét ki tud adni amerikai diplomákat a magyar fővárosban.

A keddi találkozó nem lesz sajtónyilvános, arról utólag, a tárgyaló felek megállapodása alapján adnak tájékoztatást.

MERKEL: AZ ÉRTÉKEKRŐL SZÓL A VITA

Az Európai Néppárt (EPP) értékeiről szól a Fidesz EPP-tagsága körüli vita Angela Merkel német kancellár, az EPP-hez tartozó német Kereszténydemokrata Unió (CDU) volt elnöke szerint.

A politikus hétfőn Berlinben Krisjanis Karins lett kormányfővel folytatott megbeszélése után sajtótájékoztatón kérdésre válaszolva kifejtette: „a Fidesszel kapcsolatban mindenekelőtt arról van szó, hogy milyen értékeink vannak az EPP-ben, és mi köt össze minket”.

„A néppártokat mindig az jellemzi, hogy különböző áramlataik vannak, de az értékek alapjának határai is vannak” – tette hozzá Angela Merkel.

Angela Merkel (jobbról) és Krisjanis Karins (Fotó: Beta/AP)

Angela Merkel (jobbról) és Krisjanis Karins (Fotó: Beta/AP)

Kifejtette, hogy mindezzel összefüggésben Manfred Weber, az EPP európai parlamenti (EP-) választási csúcsjelöltje megnevezett három pontot, amelyekről kedden tárgyal majd a Fidesz vezetőjével, Orbán Viktor magyar kormányfővel, és ezután levonja a megfelelő végkövetkeztetéseket.

Manfred Weber és Orbán Viktor megbeszélése után, március 20-án, röviddel az Európai Unió tagországainak állam-, illetve kormányfőit összefogó Európai Tanács értekezlete előtt összeül az EPP illetékes testülete és döntést hoz az ügyben – tette hozzá Angela Merkel.

Krisjanis Karins, a szintén az EPP-hez tartozó Egység lett kormánypárt politikusa arra a kérdésre, hogy fenyeget-e kelet-nyugati megosztottság az EU-ban, ha megszűnik a Fidesz tagsága az EPP-ben, elmondta, hogy a kilencvenes évek elején ugyan jelentős különbségek voltak a kontinens nyugati és keleti része között, de ma már nincs ilyen megosztottság, és Lettországban már régóta nem tapasztalható ez a megosztottság.

BÂSESCU A KIZÁRÁS MELLETT VAN

A román ellenzéki Népi Mozgalom Pártjának (PMP) képviselői megszavazzák a Fidesz kizárását az Európai Néppártból (EPP) – jelentette be hétfőn Traian Băsescu, a PMP tiszteletbeli elnöke, aki szerint erre az is elegendő ok lenne, hogy Budapest támogatja a székelység autonómiatörekvéseit.

„Ha csak az a tegnapi (vasárnapi) gyalázatos nyilatkozat lenne, amely szerint Budapest támogatja a székelység autonómia-tüntetését, akkor sem érthetnénk egyet azzal, hogy Orbán Viktor az EPP-ben maradjon” – idézte a volt román államfőt az Agerpres hírügynökség.

Băsescu ironikusan hozzátette: a magyar miniszterelnök valószínűleg a „progresszív marxisták” között találja majd meg a helyét, mert az ő politikájuk a rend tagadása és a törvénytisztelet hiánya, nem pedig a néppárté.

A volt román államfő szerint a PMP országos tanácsa egyhangúlag döntött arról, hogy képviselőit felhatalmazza a Fidesz EPP-ből történő kizárásának megszavazására, mivel álláspontjuk szerint a magyar kormánypárt súlyosan megsértette a Lisszaboni Szerződést.

Az EPP legnagyobb romániai tagpártja, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) még nem foglalt állást az ügyben.

TRÓCSÁNYI: NINCS SEMMILYEN B-TERV

Ok vagy indok? Ezt a választási plakátot nehezményezik a kizárást követelők (Fotó: Beta/AP)

Ok vagy indok? Ezt a választási plakátot nehezményezik a kizárást követelők (Fotó: Beta/AP)

Európának egy erős Európai Néppártra (EPP), az EPP-nek pedig egy erős Fideszre van szüksége – hangsúlyozta Trócsányi László igazságügyi miniszter, a Fidesz európai parlamenti (EP-) választási listavezetője a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) című konzervatív német lapnak egy interjúban, amely vasárnap jelent meg a lap hírportálján.

A politikus a Fidesz EPP-tagsága körüli vitával kapcsolatban kiemelte, hogy az EPP egy nagy család, amelyben sok irányzat működik, és ezek néha összeütköznek. Elmondta: reméli, hogy a Fidesz az EPP-ben marad, és bízik abban, hogy március 20-án, amikor az EPP politikai közgyűlése tárgyal a Fidesz tagságáról, sikerül bölcs, és a Fidesznek kedvező eredményre jutni.

„Jelenleg nincsen semmilyen B-terv” – mondta arra a kérdésre, hogy van-e B-terve arra az esetre, ha kizárják a Fideszt a jobbközép pártokat összefogó EPP-ből. Megjegyezte: „mindig szomorú”, amikor válásra kerül a sor egy családban, mert minden válás fájdalmas, és rendszerint senki sem nyer rajta.

A vitát kiváltó kormányzati kampányról, amelynek egyik fő alakja az Európai Bizottság EPP-s elnöke, Jean-Claude Juncker, azt mondta, hogy „nem Juncker személyét támadtuk, hanem a bizottság véleményvezéreinek rossz döntéseit”.