2024. április 24., szerda

Tíz évvel ezelőtti törvényjavaslat?

A demokrata ellenzék a Szerb Haladó Párt részéről cselt gyanít

Miután a köztársasági képviselőház a múlt héten befejezte a napirenden szereplő törvényjavaslatok és törvénymódosítások általános vitáját, ma a képviselők által törvényekre benyújtott módosítási indítványainak egyenkénti megvitatásával folytatták a tavaszi ülésszak első ülését. A mezőgazdasági törvénycsomagra, a lakosság központi nyilvántartására és az idegenforgalmi törvényekre megközelítőleg 200 módosítási indítvány érkezett.

A parlament ülése (Beta)

A parlament ülése -archív (Beta)

Kedd lévén a parlamenti képviselők kérdések feltevésével kezdték az ülést, azzal, hogy az ellenzéki képviselők többsége továbbra sem kíván részt venni a munkában, hanem az előcsarnokban követik az ülés menetét.

Miroslav Aleksić, a Szociáldemokrata Párt–Néppárt koalíciójának parlamenti képviselője a parlament előcsarnokában az újságíróknak elmondta, nem kíván a jövő hétre összehívott ülésen sem részt venni, amelyen a Vajdasági Szociáldemokrata Liga által javasolt két napirendi pont szerepel majd, mindkettő a tartományt érintő kérdéseket taglalja. Döntését azzal magyarázta, hogy a hatalmi koalíció így kíván manipulálni, hogy visszahúzza az ellenzéki képviselőket az ülésterembe. Közölte, majd ha Koszovó ügye kerül napirendre, akkor visszatérnek a padokba.

Kiemelte, 16 évvel ezelőtt gyilkolták meg Zoran Đinđić kormányfőt, és a mai napig nem tudni semmit a gyilkosság politikai hátteréről, majd ezt követően azzal a kérdéssel fordult a belügyminiszterhez, mikor tárják fel Oliver Ivanović koszovói politikus meggyilkolásának körülményeit.

Az ülésteremben mindenekelőtt a lakosság központi nyilvántartásáról szóló törvényről folyt a vita, amely kapcsán a múlt héten Branko Ružić államigazgatási miniszter kiemelte, hogy a központi nyilvántartás 13 különböző nyilvántartást fog majd össze, amit eddig több intézmény, mintegy 6 külön adatbázisban vezetett. Emellett az élelmiszer-biztonságról, továbbá a növényvédelemről, illetve a turizmusról szóló törvényről folytattak vitát, amelyek kapcsán Branko Nedimović mezőgazdasági miniszter az élelmiszer-biztonság stratégiai jelentőségét hangsúlyozta.

Čanak alkut kötött?!

Maja Gojković, a parlament elnöke a március 20-ára két olyan pont megvitatásával hívta össze a köztársasági képviselőházat, amit Nenad Čanak, a Szociáldemokrata Liga elnöke még 10 évvel ezelőtt javasolt. A tartomány finanszírozásával foglalkozó törvény az első javaslat, amit a jelenlegi hatalom elfogadott és az ellenzéktől érkezett. Čanak rámutatott, bár ennek a törvénynek a meghozatala alkotmányos kötelezettség, azt még 2008-ban meg kellett volna szavazni. Rávilágított arra, hogy a törvény napirendre-tétele mögött aktuális politikai események állnak.

Egyébként Aleksandra Jerkov, a Demokrata Párt képviselőjének szavai szerint ő ugyanezzel a javaslattal már 57-szer járult a parlament elé, majd hozzátette, az hogy Čanak javaslatát tűzték napirendre, arról árulkodik, hogy a VSZL elnöke kiegyezett Maja Gojkovićtyal és Aleksandar Vučić államfővel a tartomány finanszírozási részleteiről, így neki már nem kell részt vennie a jövő heti ülésen.