2024. április 20., szombat

Zoran Đinđićre emlékeznek

Tizenhat éve gyilkolták meg Szerbia első, demokratikus körülmények között megválasztott miniszterelnökét

Ana Brnabić kormányfő és kabinetjének tagjai a szerb kormány épületének udvarában koszorúzással emlékeztek a 16 éve meggyilkolt Zoran Đinđić miniszterelnökre. Zoran Đinđić emléke előtt a belgrádi új temetőben hozzátartozói, barátai és valamikori munkatársai tisztelegtek. A Liberális Demokrata Párt szervezésében pedig megtartották a hagyományos, a Séta Zoranért elnevezésű sétát, amely gyertyagyújtással fejeződik a kormány épületének udvarában.

Zoran Đinđićre, Szerbia első, demokratikus módon és körülmények között megválasztott kormányfőjére tizenhat évvel ezelőtt a kora délutáni órákban adtak le halálos lövéseket. Továbbra is homály fedi annak a személynek, vagy szervezetnek, esetleg csoportosulásnak a kilétét, aki, illetve ami a merénylet megrendelőjének tekinthető. Az igazságszolgáltatás előtt csupán a közvetlen elkövetők feleltek tettükért: Milorad Ulemek Legiját, az egykori Vörössapkások parancsnokát és Zvezdan Jovanovićot, az alakulat tagját jogerősen 40 év fegyházelzárásra ítélte a bíróság, a merényletben részt vevő többi személyt pedig 30 és 35 év között terjedő börtönbüntetésre.

Zoran Đinđić 1952. augusztus elsején született a boszniai Šamac településen. A Demokrata Párt alapítója és egyik legbefolyásosabb tisztségviselője volt. 1997-ben Belgrád polgármesterének választották. A 2000. október 5-i eseményeket követően, 2001 januárjában foglalta el a kormányfői posztot. Ő az első szerbiai miniszterelnök, akinek nem volt kommunista múltja. Hatalomra jutása után megkezdte a társadalom demokratizálását, valamint gyökeres gazdasági és szociális reformokat indított el.